Glas Javnosti

SRPSKA NAUČNICA NADOMAK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ceremonija dodele Evropske nagrade za pronalazače u organizaciji Evropske organizacije za patente održaće se sutra, 17. juna, sa početkom u 19 časova na inventoraward.org.

Profesorka Gordana Vunjak-Novaković nominovana je u kategoriji "Životno delo", a učestvuje i u takmičenju za "Nagradu publike".

 

Profesorka se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.

Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo. Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled COVID-19. podsećaju iz Evropskog zavoda za patente.

 

Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD. Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom "Karađorđeve zvezde" drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

 

Evropska nagrada za pronalazače

Evropska nagrada za pronalazače je jedna  od najprestižnijih evropskih nagrada za inovacije kojom se odaje priznanje pojedincima i timovima čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvećih izazova našeg doba. Finaliste i pobednike bira nezavisni žiri sastavljen od međunarodnih autoriteta iz oblasti biznisa, politike, nauke, akademske zajednice i istraživanja. Žiri ocenjuje predloge na osnovu doprinosa tehničkom napretku, društvenom razvoju, ekonomskom prosperitetu i otvaranju novih radnih mesta u Evropi.

(Glas javnosti/Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR