Glas Javnosti

Srpska naučnica GORDANA VUNJAK NOVAKOVIĆ dobitnica prestižne EVROPSKE NAGRADE ZA PRONALAZAČE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dodela Evropske nagrade za pronalazače u pet kategorija održana je večeras na onlajn ceremoniji na kojoj je dodeljena i nagrada publike, koju je dobila srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković.

Ona se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji, a sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja revoluciju u medicini kakvu poznajemo. Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled kovida 19,  pišu mediji.

Vunjak Novaković je na onlajn ceremoniji dodele nagrada, u organizaciji Evropske organizacije za patente, rekla da nije očekivala nagradu, ali da je od srca zahvalna svima.

Navela je da je uvek bila pronalazač, i dok je bila u Beogradu gde je učila od svojih mentora.

To je, kaže, nastavljeno i u Bostonu, a kulminiralo njenim dolaskom u Kolumbiju koja je, kako kaže, neverovatno prijateljska sredina u kojoj su ljudi divni i vole da sarađuju.

"A to je glavni sastojak za bilo kakvo istraživanje", rekla je Vunjak Novaković. Navela je da je najbolji deo njenog posla rad sa, kako ističe, iznvanrednim, mladim ljudima.

"Moja zahvalnost ide mojim studentima, kolegama i saradnicima jer je ovo zajednički poduhvat", rekla je Vunjak Novaković. Ona je nominovana i u kategoriji "Životno delo", u kojoj je pobedio nemački naučnik Karl Leo.

Vunjak Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD. Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Vunjak Novaković Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

Evropska nagrada za pronalazače dodeljuje se u pet kategorija - Industrija, Istraživanje, Zemlje koje nisu članice EPO, Mala i srednja preduzeća i Životno delo.

Evropska nagrada za pronalazače jedna je od najprestižnijih evropskih nagrada za inovacije kojom se odaje priznanje pojedincima i timovima čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvećih izazova našeg doba.

Finaliste i pobednike birao je nezavisni žiri sastavljen od međunarodnih autoriteta iz oblasti biznisa, politike, nauke, akademske zajednice i istraživanja, a predloge je ocenjivao na osnovu doprinosa tehničkom napretku, društvenom razvoju, ekonomskom prosperitetu i otvaranju novih radnih mesta u Evropi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR