Glas Javnosti

SRPSKA DOKTORKA IZ AMERIKE ŽELI DA SE VRATI I POMOGNE: Nadležni bez odgovora od marta!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Specijalista radiologije, srpska doktorka Ivana Sesić, u martu je bila spremna da se vrati iz Sjedinjenih Američkih Država, gde živi i radi, u Srbiju, kako bi pomogla u borbi protiv epidemije.

Kako je objasnili u informativnom program N1 “Dan uživo” ona je ispunila formular potreban da se prijavi na poziv vlade srpskim zdravstvenm radnicima u inostranstvu koji bi da pomognu u domovini, ali do danas nije dobila odgovor.

Naime, profesionalne i lične okolnosti su takve da može da pomogne i da je zato popunila formular.

-Odgovorila sam pozitivno, pokušavala da stupim u kontakt s nekim, pisala Ministarstvu zdravlja, pre mesec dana pokušala preko Tačke povratka da stupim u kontakt, rekli su da će proslediti moje podatke, ja čekam odgovor. Imam mogućnsot da pomognem i volela bih da se čujem s nekim, koja pomoć je potreba, kako može, ako treba, ako ne treba ok, htela sam da dam do znanja da sam na raspolaganju i da imam dobru volju- kaže Sesić. 

Nije iznenađujuće što nije dobila poziv

-Meni ništa nije rečeno, nisam dobila odgovor ni da treba ili ne, da se čujem s nekim, kad možeš da dođeš ili da iz SAD pomogneš da organizujem skupljanje priloga, već smo to radili. Htela sam da razgovaram s nekim, ali još čekam- navodi doktorka

Poručuje da želi da se vrati u Srbiju jer može da pomogne, ali da je drugo pitanje da li bi se vratila zauvek.

-Ali nemam s kim da razgovaram... Da li treba da se pokriju neke noćne smene, vikendi, tu ima puno pitanja, ja sam raspoložena za sve. Verujem da ima zdravstvenih radnika u dijaspori koji su u situaciji kao ja, kao i onih koji ne mogu da pomognu, ali mislim da ima puno radnika koji bi da pomognu. Treba uspostaviti komunikaciju s ljudima iz Srbije- smatra Ivana Sesić. 

Na pitanje da li se popravlja stanje u zdravstvenom sistemu Srbije odgovara da mu treba korenita promena i da kompletan sistem treba da se menja.

-Ništa se ne menja, nijedna vlada nije pomenula reformu, sve ide na štetu lekara i pacijenata. Potreban je tim ljudi, stručnjaka, da na tome radi, trajalo bi duže, to je ozbiljan posao, ali u Srbiji postoje ljudi koji to mogu da urade. Okrečiti neku bolnicu, promeniti direktora to neće mnogo uticati na zdravstveni sistem koji se urušava- smatra ona. 

Situacija u SAD

-Testove ovde pokriva osiguranje, sem u određenim slučajevima - u slučaju putovanja ili ako imate lični zahtev a nemate faktor rizika ili nemate simptome, tada morate da platite. Malo je teže zakazati testiranje, čeka se par dana, ali je izvodljivo. Bolnice su pune, sve je posvećeno borbi protiv pandemije, teško je svuda. Počela je vakcinacija, Amerikanci su organizovani, napravljen je plan kad se ko vakciniše, ko ide prvi, drugi, treći, svi su srećni i zadovoljni, vide svetlost na kraju tunela. Apeluju na građane, pošto ima sumnjičavih, da se vakcinišu- navodi Sesić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR