Glas Javnosti

SRPSKA DECA SPASAVAJU PLANETU: Biorazgradivi filter za cigarete je izum srednjoškolaca iz Svrljiga! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Učenici svrljiške srednje škole ”Dušan Trivunac Dragoš” patentirali su biorazgradivi filter za cigarete od neizbeljene celuloze, a koji u sebi nosi i seme biljke.

Oni su bili inspirisani alarmantnim nivoom zagađenja životne sredine i ogromnim količinama bačenih opušaka od cigareta i tako došli na ideju ovog projekta koji nosi slogan “Ne uništavaj – ozeleni” i sa njim će učestvovati na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje će se ove godine, zbog pandemije koronavirusa, odvijati onlajn.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BioFilter?? (@biofilterofficial)

Prema podacima učeničke kompanije Bio Filter u Srbiji se na dnevnom nivou baci oko 27 miliona opušaka, a za godinu dana ta cifra dolazi i do 26 i po milijardi.

U svetu je taj broj daleko veći. Stepen zagađenja je veliki, podaci pokazuju da godišnje u okeanima završi 13 miliona metričnih tona plastičnog otpada, od čega jedan značajan deo jesu opušci cigareta. Oni predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ne razgrađuju se, uništavaju svu vegetaciju oko sebe u prečniku od 15 cm, smanjuju masu korena biljaka i do 60 % – napominju ovi kretivni mladi ljudi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BioFilter?? (@biofilterofficial)

Njihov cilj naravno nije promocija pušenja i duvanskih proizvoda, već neka vrsta mirenja sa činjenicom da ogroman broj ljudi konzumira duvan i pokušaj da se iz ove neslavne statistike izvuče barem neka korist.

Istraživanja pokazuju da se opušci cigareta u prirodi zadržavaju i preko 25 godina. Iz tog razloga mi želimo da postojeće filtere koji su mahom napravljeni od plastičnih materijala zamenimo našim biorazgradivim filterima. Naš BioFilter je napravljen od nebeljene celuloze, a u sebi sadrži seme biljaka – kažu svrljiški učenici.

Kako nam on pomaže?

Onog trenutka kada se filter nađe na zemlji, uz pomoć vode i vlage seme počinje da klija. Na taj način filter semenu služi kao rezervoar vode, sve do trenutka kada se koren biljke ‘uhvati’ za zemlju.

-Kako biljka raste razgradnja filtera se ubrzava i već posle šest meseci filtera nema, a priroda je bogatija za novu biljku. Kada već ne možemo da utičemo na ljude da ostave pušenje, onda možemo da pokušamo da zagađenje opušcima svedemo na minimum – objašnjavaju.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BioFilter?? (@biofilterofficial)

Upozoravaju i da je potrebno 38 triliona dolara kako bi se veštački stvorio kiseonik koje bi čovečanstvo moglo da koristi samo u narednih pola godine i nadaju se da će se što pre početi sa zamenom filtera, kako bi se izbegle katastrofalne posledice po čitavu planetu.

(Glas javnosti/Južne vesti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP