Glas Javnosti

Srpkinja policajka u SAD: "Ako bi ukidanje policije rešilo problem rasizma, prva bih vratila značku"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako izgleda biti policajac u Americi danas? Poslednjih nedelja policija se pominje samo u kontekstu sistemskog rasizma i brutalnosti, što je u istu kategoriju stavilo i sve policajce koji su izabrali tu profesiju da bi zaista pružali pomoć i zaštitu svojoj zajednici.

Nataša Haunsperger, poreklom Srpkinja iz Hrvatske, odlučila je da postane policajka nakon što je tri godine u Portlandu radila u skloništu za žene - žrtve nasilja. U policiji radi više od 14 godina i posebno se bavi slučajevima trafikinga i nasilja u porodici.

Kaže da joj se ceo svet i "etička analiza njene svrhe kao policajca" promenio u poslednjih četiri-pet nedelja, od kada su izbili protesti zbog rasizma i policijske brutalnosti posle smrti Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja.

- Jedno jutro se probudiš i shvatiš da jedan veliki deo stanovništva i zajednice, kojoj si do juče služio svim srcem i energijom, usvojio neki drugi narativ i priču. Probudiš se, i odjednom tvoja profesija je postala jedna od možda najomraženijih profesija u Americi - kaže ona.

Kao i drugi američki gradovi, Portland ulazi u petu nedelju protesta koji su nekad mirni, a nekad nasilni. Nataša kaže da je nju i njene kolege šokirala reakcija javnosti.

- To izražavanje što bi u Americi rekli prave, organske mržnje prema policiji. I ne samo mržnje, nego namere i rešenosti da se povrede naši životi do te mere da ja to nikada nisam videla u Americi - navodi ona.

Policija je, prema njenim rečima, verbalno i fizički napadana, ponekad gađana ekplozivnim napravama domaće izrade, a pojedini demonstranti su čak dolazili pred kuće policajaca ili ih zvali telefonom. Policija u Portlandu je sada uklonila bedževe sa imenima policajaca sa uniformi da bi zaštitila njihovu privatnost.

- Mnoge organizacije, delovi društva počeli da se distanicraju od ikakve saradnje sa policijom, jer je došlo do te mere da nije bezbedno, optimalno i politički pravilno da imate bilo kakve kontakte sa policijom, jer policija, danas u Americi znači rasizam - nažalost - dodala je.

Policajka srpskog porekla kaže da su posle smrti Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja svi policajci počeli da se doživljavaju kao jedna grupa iako su razlike između jedinica prema njenim rečima - ogromne.

- U Americi nema kao kod nas u Srbiji jedna policija, nije državna policija, nego imate federalnu policiju, a svaki grad, svaki zaseok i okrug ima svoju policiju tako da je dosta fragmentirano, pa se ne može reći da je isti standard treninga, pristupa, obrazovanja i standard odnosa - navela je ona.

Haunsperger tvrdi da je policija u Portlandu poslednjih godina dostigla visoki nivo profesionalizma. Uspostavljena je velika integracija sa zajednicom, sistem nadzora i interne kontrole i saradnja sa grupama građana koje imaju uvid u rad policije i daju svoje mišljenje.

- U poslednjih sedam godina imali smo par slučaja da nismo odreagovali kako treba u slučaju nekoliko mentalno obolelih osoba, tako da je federalni Sekretarijat za pravosuđe došao u Portland i stavljeni smo pod nadzor na sedam, osam godina.

Mi smo fundamentalno promenili trening, interna pravila i kodeks ponašanja. Imamo integraciju određenih grupa građana, koje daju savete šefu policije. ​Mislim da smo, bar prema mom iskustvu, dostigli nivo idealne integracije da je policija društvo i društvo policija - prema rečima ser Roberta Pila, koji je osnovao Londonsku policiju i smatra se ocem moderne policije.

Od 1980-ih policija u Portlandu ima filozofiju da mora da služi narodu, prihvati kritiku i prilagodi se potrebama zajednice - navela je ona.

Ipak, priznaje da postoji i drugačije viđenje 

- Verujem da ima grupa i organizacija čak i u Portlandu, koje veruju da mi imamo problem rasizma i ja moram da poštujem njihova mišljenja i iskustvo, jer je to njihovo iskustvo. Ne mogu da kažem da nikada u istoriji Portlanda nije bilo policajca koji je imao neke rasističke predrasude, bio bezobrazan ili 'rastegao' zakon da bi obavio hapšenje - dodaje.

Takođe kaže da se u policiji Portlanda u poslednjih 10-15 godina neguje kultura da policajci prijavljuju ako neko od njihovih kolega uradi nešto protiv pravila.

- Jedino što se sada vidi i što zajednica želi da vidi su slučajevi ekstremnog nasilja i ekstremnog narušavanja naših kućnih pravilnika organizacije. To što se dogodilo u Mineapolisu nijedna organizacija, nijedan policajac ne može da ne osudi, jer to sve protiv čega se mi, interno, borimo - tvrdi.

Međutim, zbog percepcije sistemskog rasizma unutar policije, deo američke javnosti ipak poziva na ukidanje finansiranja policije, odnosno preusmeravanje sredstava namenjenih policiji - na druge službe, između ostalog socijalne radnike i sferu mentalnog zdravlja.

Neki aktivisti čak i na potpuno ukidanje policije. Nataša misli da je previše jednostavan narativ da - ako se ukine policija - neće biti rasizma u Americi.

 

Nataša Haunsperger veruje da je njena služba - služba društvu i zajednici.

- Ako ikada dođe do trenutka da društvo koje ja služim dođe do nivoa da nema potrebe za mojom službom, moram jednostavno da prihvatim da to više nije odnos u 21. veku gde imamo takav sistem.

Međutim, ako društvo odluči da ukine policiju kao sistem, onda to društvo i organizacije treba da imaju vrlo brzo adekvatni sistem da se zameni moja uloga - ističe policajka iz Portlanda.

Uporedo sa protestima protiv policije, u nekim američkim gradovima se održavaju i protesti u znak podrške policiji. Neki su politizovani i spojeni sa podrškom predsedniku Trampu, a neki su apolitični. Policijske stanice u Portlandu obilaze članovi Savetodavne grupe rusko-ukrajinske zajednice u tom gradu.

- Pošto smo radili oko 16 sati dnevno, počele su da dolaze određene bake koje su pekle peciva i kolače, počele su da dolaze i čisto pokažu jednu humanu stranu svega, jer bez obzira što nosite ovu uniformu, posle svoje smene vi ste običan građanin - navodi.

Rešenje - smatra Nataša - jeste reforma, prilagođena pojedinačnim regionima, i dijalog građana i policije.

- Kod nas na Balkanu imamo doktorat iz mržnje i nacionalizma, zbog naše istorije, i znamo da, dok određene strane odbijaju da sednu i prizna se prošlost, kako god dobra ili loša bila - jako je teško postići napredak.

Što se tiče određenih, krajnjih mera nepravde, kao što se to desilo u Mineapolisu, mi toga nemamo ovde, ali možda imamo neki drugi nivo koji zahteva da se razjasni, promeni... međutim trenutno nemamo taj nivo mira i stabilnosti da bismo mogli da uspostavimo dijalog - zaključuje policajka Haunsperger.

(Izvor: Telegraf)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR