Glas Javnosti

Srednjoškolac Marko Obradović primljen na devet američkih univerziteta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Među brucošima Univerziteta Braun (Brown), člana čuvene „Ivy league“ (liga bršljana) koja okuplja osam najprestižnijih američkih univerziteta, od jeseni će naći i Beograđanin Marko Obradović.

Braun je bio Markov prvi izbor još od 14. godine, a njegov uspeh čini se još značajnijim ako se ima u vidu kolika je konkurencija za studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

– Ove godine na Braunu je konkurisalo 51.302 studenta. Primljeno je pet odsto od prijavljenih kandidata. Od tog broja samo 10 odsto su internacionalni studenti, kojih je najviše iz Azije, Velike Britanije, Kanade i Singapura – rekao je Marko.

Osim na Braunu, on je konkurisao na još osam američkih univerziteta: Northeastern University, Michigan University, Boston Arhitecture college, UMass Amhrest, Pratt, Wentworth Institute of technology, University of Rhode Island i Worcester Polytechnic Institute.

Primljen je na svih devet univerziteta.

– Upis na američke fakultete veoma je složen. Za uspeh je neophodan razultat iz škole, rezultat SAT testa, a važno je i da ste se bavili vanškolskim aktivnostima. Uz to se za sve fakultete piše esej, čiji se kvalitet takođe procenjuje. Za uspeh je važno sve, a možda najviše sama ličnost kandidata, da u ogromnom broju dece koja konkurišu prepoznaju baš vas i da u vama vide nešto drugačije i posebno – odgovara Marko na naše pitanje šta je bilo presudno da baš on bude među malobrojnim odabranim studentima.

To što je od šest fakulteta na kojima je konkurisao dobio najveće akademske stipendije za njega je bilo iznenađenje.

– One se različito zovu, ali spadaju u stipendije koje se dodeljuju studentima na osnovu njihovih akademskih postignuća. Izabrao sam da studiram na Braunu koji je bio moj prvi izbor. To je, što bi Amerikanci rekli, “my dream school”. Studiraću arhitekturu koja me interesuje od najmlađeg uzrasta – ističe Marko.

Trenutno se na Braunu nalazi samo tri studenta iz Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR