Glas Javnosti

Sredinom novembra na Zemlji će biti osam milijardi ljudi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor Populacionog fonda UN za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti, izjavio je da će 15. novembra biti rođen osmomilijarditi stanovnik planete Zemlje i da će do osamdesetih godina ovog veka na našoj planeti biti 10,4 milijarde stanovnika.

Mosoti je naveo da je svetska populacija porasla sa sedem na osam milijardi za samo 12 godina, a da će, nakon što dostigne vrhunac od 10,4 milijarde, na tom broju ostati do kraja ovog veka.

– Kada pogledamo kontinente, možemo zaključiti da smo do osam milijardi stanovnika stigli pre svega zahvaljujući demografskoj ekspanziji Azije. Afrika je dala drugi najveći doprinos od skoro 400 miliona ljudi, a među zemljama su to pre svega Indija, Kina i Nigerija – rekao je Mosoti za Politiku.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da dve trećine svetske populacije živi u zemljama sa fertilitetom ispod 2,1, kao što je Srbija, ali je ocenio da to ne mora da bude problem.

– Ako pripremimo i uspostavimo prave politike, smanjenje broja stanovnika i starenje neće biti problem, već prilika da se izgradi prosperitetniji svet u kome svako može da ispuni svoj potencijal – rekao je Mosoti.

Govoreći o stanju u Srbiji i kako se nisu smanjile migracije mladih, kako unutar zemlje tako i van nje, Mosoti je istakao:

– Rešenje je u stvaranju okruženja u kojem mladi ljudi mogu sa sigurnošću da planiraju svoju budućnost i slobodno odlučuju o svom životu, a ovo uključuje i odluku o planiranju porodice – smatra on prenose vestionline.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR