Glas Javnosti

SRBOŽDERKA ZORANA NAPRAVILA HAOS U VLADI SRBIJE! Gura sporni zakon i udara NA TEMELJE NACIJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zorana Mihajlović ređa skandal za skandalom.

Ovaj put je rešila da gazi Ustav Republike Srbije, a sve zbog spornih Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o diskriminaciji.

U ovim zakonima su predviđene velike novčane kazne za organe javne vlasti, pravna lica i fizička lica ako ne poštuju tzv. rodno senzitivni i rodno osetljiv jezik. 

U kombinaciji sa Krivičnim zakonikom Republike Srbije, pored novčanih zakni predviđena je i kazna zatvora do pet godina. 

Kako niko ne zna šta je i kako treba da izgleda taj rodno senzitivni i rodno osetljiv jezik, ministarka Zorana Mihajlović je rešila da "pomogne" tako što je objavila "Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika". 

Mada je diskutabilno kako priručnik može da pomogne u situaciji koja se rešava zakonima možda to i ne bi privuklo pažnju javnosti da službeni dokument nije objavljen na latinici i isključivo na latinici, a na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije. 

Ovi su najgrublje pogaženi član 10. Ustava Republike Srbije i član 1. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma po kojima je u Republici Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo. 

Samim "Pravilnikom" pogažena su još dva zakona. Zakon o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Zakon o rečniku SANU koji jasno naglašavaju da je izrada i izdavanje Rečnika u nadležnosti SANU.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR