Glas Javnosti

SRBIJU OČEKUJU EKSTREMNI VREMENSKI USLOVI: Meteorolog upozorava, evo šta će se desiti sredinom septembra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vremenske prilike nisu tipične za septembar

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da će posle noćašnjeg osveženja već sutra, prekosutra početi ponovo porast temperature, tako da ćemo biti u jednom toplom periodu, ne sa ekstremno visokim temperaturama, ali će biti prijatno toplo vreme. Očekuje da će u septembru biti bar jedno 5-6 dana sa temperaturama 30 do 32.

Meteorolog Nedeljko Todorević rekao je govoreći o jučerašnjim padavinama u Novom Sadu da je na meteorološkoj stanici Ripski šančevi, koja je reprezentativna za Novi Sad palo negde oko 5-6 litara po kvadratnom metru.

– To je relativno malo prema onim snimcima koje smo videli. Verovatno je u gradu palo više. Po mojoj slobodnoj proceni možda je negde palo 20 litara po kvadratnom metru, što nije tačan podatak. Podaci tek stižu – kaže Todorović.


Objasnio je da se stanice nalaze na udaljenostima 50-70 kilometara jedna od druge, a oblaci su dimenzija od nekoliko kilometara, da ne kažem deset kilometara i oni između tih meteoroloških stanica daju obilan pljusak, pa onda se naknadno dodatnim merenjima uoči gde je palo u stvari.

Nema podataka da li je negde bilo grada.

– Kad se ove letnje neprilike dese, grmi, pljušti, najverovatnije sa velikom verovatnoćom je da ima i grada. Ali ja nemam podatak, to je bilo kasno sinoć i noćas. Prosto na glavnim meteorološkim stanicama nisu zabeležene takve pojave – kaže meteorolog.

Napomenuo je da ovakve vremenske prilike nisu tipične baš za septembar, ali jesu za jedno pozno leto.

– Zato što leto u meteorološkom smislu smo završili 31. avgusta, ali po karakteru vremena i septembar mesec zna da bude topao i obično jeste topao, ne baš kao juli i avgust, ali ima karakteristike poznog leta – topli dani, retko koje godine da bude kišovit september, znači u većini slučajeva to je prijatno toplo vreme, tako će biti i sad – istakao je Todorović

Najavio je da će već sutra, prekosutra početi ponovo porast temperature, tako da ćemo biti u jednom toplom periodu, ne sa ekstremno visokim temperaturama, ali će biti prijatno toplo vreme.

– Neće baš u većini dana, ali biće bar jedno 5-6 dana sa temperaturama 30 do 32. Ta prva prilika bila bi, znači kraj ove sedmice, 9. ili 10. septembar, tu bi već mogla vrednost da dostigne 30 stepeni – kaže Todorović i dodaje da između 10. i 15. septembra takođe će biti možda i 32-33 stepena.

Kada sledi novo osveženje?

– Onda sledi opet jedno osveženje kao što smo imali noćas i danas, ali da podsetim da su to daleko niže vrednosti od onih maksimalnih ili rekordnih vrednosti koje su zabeležene u septembru. Na današnji dan, 4. septembar, maksimalna temperatura na području Beograda je 38 stepeni 1894. godine, znači pre 130 godina, a inače apsolutni rekord za septembar iznosi 41.8 stepeni 9. septembar 1946. – kaže meteorolog.


Kada su temperaturne amplitude tokom dana u pitanju, naveo je da brdsko-planinski deo ima tu veliku amplitudu, dok Beograd ima najmanju, pošto je Beograd toplotno ostrvo, pa se u toku noći, tj. ujutru, ne ohladi dovoljno vazduh, bar u ovom centralnom delu grada.

Toplije leto od očekivanog

Napomenuo je da je ovo leto bilo malo toplije nego što je očekivao.

– Kad sumiramo, pravo leto, letnje vrućine sa letnjim nepogodama. Neke godine imamo više nepogoda, nekad manje, ali ajde da kažemo sa nešto toplijom varijantom vremena i dosta nepogoda. Ali bili su, u julu i avgustu dugi periodi suvog vremena. Znači po sedam do deset dana nije bilo ni kap kiše – napomenuo je Todorović.

Hidrolozi kažu da će od 6. septembra nivo Dunava biti u porastu.

– Voda dolazi iz oblasti Alpa i Srednje Evrope, ali ne bi trebalo biti kod nas problema. Pošto nema nekih obilnih padalina, to jest neće ih biti – istakao je Todorović.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR