Glas Javnosti

SRBIJI NEDOSTAJU ZANATLIJE: Ova ZANIMANJA su najtraženija i NAJPLAĆENIJA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stara je izreka da je zanat zlata vredan a Srbiji danas nedostaju mnoge zanatlije. Nedostaju tesari, armirači, zidari, stolari, keramičari, ali i frizeri, kuvari, pekari, konobari...

- Na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže je doći do kadrova iz oblasti nege i lepote, ugostiteljstva, građevine i mašinstva - navodi za portal Esprso Miloš Turinski. Ističe da Srbiji nedostaju tesari, armirači, zidari, stolari, keramičari, ali i frizeri, kuvari, pekari, konobari... Napominje da su to poslovi koji mogu doneti dosta visoku zaradu.

Zbog zarada nižih od regionalnog proseka, uslova rada koji su ispod standarda, neplaćenih doprinosa ili prekovremenog rada, udaljenosti radnog mesta, najčešće se odbijaju ponuđeni poslovi za koje su potrebne niže kvalifikacije.

Miloš Turinski je naveo da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže doći do kadrova iz oblasti nege i lepote, ugostiteljstva, građevine i mašinstva. Srbiji nedostaju tesari, armirači, zidari, stolari, keramičari, ali i frizeri, kuvari, pekari, konobari...

pixabay

Ukazuje da je problem što ne mogu svi poslodavci da ponude visoke zarade i odlične uslove rada, pa već godinama zbog toga vlada deficit i borba poslodavaca da privuku i zadrže raspoložive kadrove.

- I te kako mnogim poslodavcima nedostaju, pogotovo sada u letnjoj sezoni, ugostiteljski radnici poput kuvara i konobara. Granice su otvorene i svi kvalifikovani radnici su otišli na tih pet-šest meseci - u Crnu Goru, Hrvatsku ili Sloveniju da zarade malo više para nego što bi to mogli ovde, te su tako ostavili naše poslodavce u Srbiji da opet budu u potrazi za novim radnicima, a do njih je jako teško doći - objašnjava Turinski.

Zanati su jako bitni, navodi Turinski i napominje da su to poslovi koji mogu doneti dosta visoku zaradu.

- To najviše napominjem zbog svih onih koji tek treba da se školuju. Zato što od tih poslova beže, beže jer misle da su ti poslovi manje vredni, da neće dobro proći na tržištu rada. Smatraju da bi trebalo da upišu fakultet da bi lakše došli do posla, a zapravo se situacija na našem tržištu obrnula - navodi Turinski.

Kao primer navodi frizere, koji mogu da zarade i do 1.500 evra, pa i više.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR