Glas Javnosti

SRBIJA U ŠOKU: Zasađene palme na Кalemegdanu! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Srbija je u šoku! Neko nadležan je došao na genijalnu ideju da naloži JКP „Zelenilo-Beograd“, da na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Кalemegdanu zasadi palme.

 

-Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi, pohvalilo se ovo preduzeće na svom sajtu i pojasnilo:

-Zasađeno je šest stabala vrste “Trachycarpus fortune”. Sadnice su veoma visokog kvaliteta, a uvežene su iz Španije. Stručnjaci JКP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini. Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Кalemegdan i prilaz paviljonu, istakli su stručnjaci za zelenilo, ali čini se i za klimatske promene jer su dodali:

-Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl.  Vrsta palme koja je zasađena danas na Кalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa. Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura, umirili su nadležni iz Zelenila zabrinute građane.

Foto: Zelenilo Beograd

Inače, u toku narednih dana JКP „Zelenilo-Beograd“, Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona Cvijete Zuzorić dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR