Glas Javnosti

SRBIJA U OPASNOSTI OD ZEMLJOTRESA?! Meteorolog otkriva kada se očekuju potresi i koja su glavna žarišta

Društvo
Autor: Glas javnosti/Kurir

Na teritoriji Srbije od Srpske nove godine do danas registrovano je više potresa. Reč je o četiri mesta, a poslednje u nizu je Mionica, inače poznata kao trusno područje, koje su u prethodnim decenijama već pogađali jaki zemljotresi.

Tim povodom govorio je Ivan Ristić, meteorolog.

- Skoro svaki dan imamo potrese, intenziteta oko dva rihtera i to je postalo uobičajeno. Od kad je počelo zagrevanje iz dubine zemlje ta tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa je u akciji svakog trenutka. Januar i februar su meseci kada se ne očekuju jači zemljotresi, a od marta smo već u opasnosti! - kaže Ristić.Meteorolog je otrkio koje su i zbog čega glavne žarišne zone u Srbiji:

- Svuda gde imate brda, tu postoji konekcija između jezgra zemlje i površine omotača. Svuda gde imamo ta brda tu su potencijalni zemljotresi. Od 2000. godine uglavnom je najtrusnije područje centralna Srbija, zatim menji deo zapadne Srbje, Kopaonik i Brus. Kod nas se najjači potresi dešavaju u proleće i u jesen. Snažni zamljotresi u svetu, poput onog u Čileu i na Aljasci dogodili su se u isto doba godine.

Ristć je objasnio da je u unutrašnjosti zemlje, kako kaže, kao u kotlu i da je to glavni uzrok izbijanja zemljotresa.

- Jezgro zemlje ima temperaturu preko 6000 stepeni. Mi mislimo da je zemlja hladna, a ispod je kao u kotlu. Ta toplota ide na gore i toplotna energija se pretvara u kinetičku - rekao je Ristić i dodao da se od 2000. godine beleži značajan porast zemljotresa, kao i da su se u prošlosti smenjivali trusni periodi i oni kada je zemlja mirna.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR