Glas Javnosti

Srbija u nedelji maksimuma! Kon otkriva kada očekuje pad zaraženih

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa kazao je jutros da se Srbija nalazi u nedelji maksimuma, a da se pad u broju registrovanih slučajeva, može očekivati nakon njenog završetka sa primenom najnovijih mera koje su sinoć najavljene.

On je naveo da su sve mere oročene na 14 dana, a da će se posle toga videti da li ima potrebe i za nekim novim, ali je dodao da se nije razmatralo koje bi to bile.

Istakao je da je intenzitet prenošenja virusa u Beogradu visok od samog početka, ne samo u junu mesecu već od početka epidemije.

 Najosnovnija mera je nošenje maski uz kažnjavanje. Ta mera sprečava transmisiju virusa u zatvorenom prostoru. Biće ograničenje na 100 ljudi u zatvorenom prostoru i na 500 na otvorenom. Kafići će raditi do 23 časa u Beogradu, a noćni klubovu biće zatvoreni, ali je doneta posebna odluka da budu zatvoreni posle 23 sata. Mere su oročene na 14 dana i pratiće se njihov doprinos u smanjenju prenošenja virusa - kazao je dr Kon za RTS.

Dodao je da nisu razmišljali o drugim opcijama nakon 14 dana, ukoliko preduzete mere ne daju rezultat.

Jasno je ako svi nose maske da se 99 odsto smanjuje transmisija virusa i to je potpuno dovoljna mera da znatno smanji ovu situaciju, da olakša i da iz nepovoljne pređemo u nesigurnu situaciju. Za sada je ona nepovoljna za Beograd - kazao je dr Kon.

Na pitanje da li je ovo moglo da se predvodi, rekao je da je posle utakamice moglo da se sumnja, ali ne i da se predvidi.

Nastupalo je toplije vreme i čitav odnos prema merama zasnivao se na to da će tokom leta intenzitet prenošenja virusa da oslabi. Međutim, njegov potencijal nije oslabio, pokazao je da ima visok intenzitet prenošenja - kazao je dr Kon.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR