Glas Javnosti

GUŠIMO SE U DIMU! Ko je glavni krivac za loš vazduh u Srbiji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sivi dim koji obavija grad, mračniji i zlokobniji od magle, čest je jesenji prizor u Srbiji poslednjih godina, čim temperatura malo padne i peći prorade.

Sve dok u spas ne dođu vetar košava, svi samo pričaju o zagađenju, PM 10 i PM 2,5 česticama – sitnoj prašini u vazduhu – i strategiji kako se od svega zaštiti.

Izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da oni najviše potiču od termoelektrana, gde se koristi ugalj, kao i od individualnih ložišta.

Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, izjavila je da je glavni uzrok zagađenja vazduha u Srbiji činjenica da se 70 odsto električne energije dobija iz lignita, vrste uglja lošeg kvaliteta.

On, kaže, proizvodi veliku količinu prašine, pepela i sadrži mnogo toksičnih materija.

Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji se bavi zagađenjem životne sredine, kaže za BBC na srpskom da je zagađenje pre svega posledica malih ložišta.

I tu se koristi dosta svakakve vrste uglja, iako, kako kaže, ljudi „lože sve i svašta da bi se ogrejali“.

Evropska unija planira da najkasnije do 2050. ugasi sve termoelektrane na ugalj i tako značajno smanji zagađenje.

Srbija, koja nema tako dugoročan plan i, prema rečima stručnjaka, „zimi ima manjkove energije“, sprema se da do 2025. godine poveća korišćenje energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto, ali i da otvori nove površinske kopove za ugalj.

Istraživanje Agencije za zaštitu životne sredine Evropske unije o posledicama zagađenja životne sredine po zdravlje, označilo je Srbiju i još nekoliko zemalja Balkana kao crne tačke u Evropi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR