Glas Javnosti

SRBIJA RAJ ZA KUPOVINU DIPLOMA I OCENA, a postoji tarifa i za one koji NISU KROČILI NA FAKULTET!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dostupnost visokog obrazovanja širokim slojevima stanovništva, otvaranje bezbrojnih privatnih fakulteta i drastičan pad kriterijuma za prijem i studiranje, doneo je i problem kupovine diploma, a Srbija je u samom vrhu te protivpravne delatnosti.

Prema nekim procenama, najtraženije su fakultetske i diplome srednje škole, a posle njih magistarski i doktorski radovi, koji su i najskuplji, piše beogradski Blic.

- Ministarstvo prosvete procenjuje da je skoro svaka deseta diploma u Srbiji falsifikovana. Kako su ranije naveli iz Republičke prosvetne inspekcije, falsifikuju se ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta već i najuglednijih univerziteta - piše ovaj list.

Cena diplome od 2.000 do 10.000 evra

Kako se spekuliše po krugovima zainteresovanim za kupovinu diplome, cene se kreću od 2.000 do 10.000 evra. Najniža cena odnosi se samo na diplomu, to znači da je osoba već polagala neke ispite i da joj je potrebna samo izrada završnog rada.

Cena se takođe povećava ukoliko osoba ne želi da prisustvuje odbrani već da to neko drugi za nju uradi. Poznata kao "uhvativa", diploma ne uliva mnogo poverenja i sigurnosti da u budućnosti neće biti otkrivena.

Doktorat od 10.000 evra ili "Neuhvativa diploma"

Ova diploma važi za neuhvativu jer se sve radi korak po korak kao u redovnom sticanju diplome, što je nemoguće razotkriti ukoliko kasnije dođe do njenog preispitivanja. Ime "kupca" diplome beleži se na svim predavanjima, vežbama, proverama znanja i na svim studentskim obaveznim prisustvovanjima. Dakle, stiče se utisak da je osoba zaista redovno prisustvovala svim studentskim obaveznim aktivnostima iako nikada nije ni kročila na fakultet.

Zatim tu sledi kvalitetna izrada završnog rada, koji nemoguće razotkriti. Ceo ovaj proces se odvija kao kod regularnog sticanja doktorata, i to na državnom fakultetu.

Za fakultetsku diplomu cena se kreće od 2.000 do 5.000 evra

Cene diploma na fakultetima razlikuju i u zavisnosti od profesije, kao i od roka do kada "kupac" želi da ona bude izrađena, dakle ukoliko je rok kraći, cena diplome je veća.

Prema nekim saznanjima, izrada diploma vrši se dva puta godišnje, a iznos je neophodo uplatiti u celosti unapred.

U prodaji učestvuju najviše zaposleni u prosvetnim ustanovama. Ovaj vid trgovine uglavnom se radi na fakultetima na kojima ima mnogo diplomiranih studenata kako bi se teže otrkila kupovina diploma, a, osim privatnih, iz ove afere nisu izuzeti ni državni fakulteti.

Za diplomu bez mnogo muke prema prethodno objavljenim podacima Ministarstva zainteresovani su i domaći državljani, ali i komšije Crnogorci i Albanci.

Naručivanje diploma uglavom preko poznanika

Kupovina diploma uglavnom se vrši preko prijatelja i poznanika, a ove adrese najpoznatije su među studentima, koje "adresu za kupovinu diplome" dele na studentskim forumima i zatvorenim grupama.

Sve češće otkrivanje lažnih diploma

Posle “Afere indeks” još jedna krupna afera nedavno je potresla Univerzitet u Kragujevcu. Osim diploma i doktorskih disertacija kosovskim Albancima izdavane su i lažne diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske. Osim, kako se sumnja, materijalne koristi koju su pojedini profesori ostvarili, dodatno sramotan i poguban deo afere “diplome” je činjenica da su pojedini “albanski studenti” sa KiM doktorirali u Kragujevcu upravo na temama koje se odnose na Kosovo kao nezavisnu državu.

Kako se sumnja, falsifikovana je 61 diploma od kojih su 45 izdate hrvatskim državljanima, 14 kosovskim Albancima, a na spisku su i dve doktorske disertacije jedna lekaru u BiH i druga na Kosovu.

Ovu aferu je razotkrilo sadašanje rukovodstvo Univerziteta jer je otkrilo sumnjive doktorske disertacije štampane tokom 2016. godine.

Kupovina diploma srednjih škola uglavnom na privatnim obrazovnim ustanovama

Niška policija saopštila je u sredu da je zajedno s Ministarstvom prosvete rasvetlila više slučajeva falsifikovanja diploma i privela 34 osobe zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama u oblasti srednjoškolskog obrazovanja.

Pre dva dana zbog uhapšena su lica u Srednjoj školi "Dositej" i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Pored njih, u ovim školskim ustanovama uhapšena su i lica koja su pomagala u ovom krivičnom postupku, kao i kandidati koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma.

Smatra se da su osumnjičene osobe u zamenu za novac davali prolazne ocene učenicima iako se oni se nisu pojavljivali na časovima.

Prema rečima Milorada Antića iz Foruma srednjih škola, kupovina diploma za srednjoškolsko obrazovanje moguća je u privatnim školama.

- Mislim da je kupovina diploma moguća u privatnim školama. Nisam siguran da je to moguće u državnim, zaista nemam te informacije, pa ne mogu sa sigurnošću da tvrdim - kaže Antić.

Osim diploma kupuju se ocene, seminarski i diplomski radovi...

Nije tajna da je uz malu sumu novca veoma lako doći do seminarskog i diplomskog rada. Ovakve izrade nude se i na raznim sajtovima. Potrebno je samo reći temu i rok do kada treba da bude izrađena i bez susreta sa osobom rad nakon uplaćene sume stiže na adresu. Ono što ostaje misterija jeste koliko je puta isti rad prodat i da li će osoba koja se odlučila na "kupovinu znanja" zbog tog plagijata biti otkrivena.

Kupuju se i ocene

Ukoliko je samo jedna ocena u pitanju, roditelj to, ako može, završava sa nastavnikom. Ako je reč o većem broju jedinica, onda mora da se uključi i direktor, pa je i cena veća. Dešava se da učenici koji se gotovo nisu ni pojavljivali na časovima na kraju dobiju sve dvojke. Cenu ima i veliki broj neopravdanih časova - kaže bivši nastavnik u jednoj beogradskoj srednjoj školi koji je dobio otkaz, kako tvrdi, jer nije pristao na malverzacije i već godinama vodi spor sa školom.

Ovo je, piše "Blic" potvrdio i direktor Foruma srednjih škola Milorad Antić, koji kaže da je sramota da se neko od prosvetnih radnika spušta na takav nivo da uzima novac za ocenu, ali se to dešava.

Prema njegovim rečima, ovo se najbolje vidi kada se učeniku sa izuzetnim uspehom ili visokim ocenama iz nekog predmeta nakon ispitivanja utvrdi da ne poseduje očekivano znanje.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR