Glas Javnosti

SRBIJA PRVA U EVROPI PO SMRTNOSTI! Šta se preduzima da se ovaj problem reši?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema istraživanju Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje, Srbija je prva u Evropi i deveta u svetu po smrtnosti usled različitih vidova zagađenja, pre svega vazduha.

Pre nekoliko dana, koncentracija zagađujućih čestica u Beogradu bila je tolika da je glavni grad Srbije svrstan među pet najzagađenijih na svetu.

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnajva u razgovoru za Euronews Srbija da ovaj zavod razvija kompjutersku alatke koja se zasniva na veštačkoj inteligenciji koja će omogućiti predviđanje zagađenja nekoliko dana unapred.

"Beograd radi na tome da ta aplikacija zaživi i da mi možemo da već unapred da znamo kakav će kvalitet vazduha biti u narednih nekoliko dana. Mi na ovaj način zapravo možemo da radimo upravljanje kvalitetom vazduha. Na primer, ako znamo da će sutra biti veliko zagađenje onda će Saobraćajna policija da pošalje veći broj svojih pripadnika kako bi regulisali saobraćaj kako bi se brže odvijao, kao i da se poveća broj autobusa na javnim gradskim linijama", objašnjava Šoštarić.

Kaže da je glavni razlog zagađenosti vazduha to što su zbog hladnoće aktivna individualna ložišta koja su kod nas, objašnajva, glavni razlog ovakvom podatku.

On je takođe podsetio da se na 15 mernim mesta u gradu kontroliše kvalitet vazduha.

"Na svakih sat vremena mi ažuriramo podatke na tim mestima, tako da građani praktično u realnom vremenu imaju sve potrebne informacije", kazao je on i dodao da postoji najava da se u skorijoj budućnosti nabavi još 20 mernih stanica koje bi preciznije merile kvalitet vazduha.

"Mi smo to ugovorili sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine o tome. Već smo primili pet automatskih mernih stanica koje su ušle u sistem, očekujemo da dobijemo još 15 stanica", rekao je Šoštarić.

VILENJAK NEĐO DRAŽIĆ SE ODAO: Ovako sam odveo Zvezdu u Bari (VIDEO)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR