Glas Javnosti

SRBIJA POSLALA 14 KAMIONA POMOĆI: Koliko je izbeglica iz Ukrajine trenutno u Srbiji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se trenutno nalazi više od 43.000 raseljenih i izbeglih iz Ukrajine, a spremni smo da prihvatimo i više, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je prilikom ispraćaja 14 kamiona humanitarne pomoći, koju je Srbija uputila Ukrajini, navela da su u pitanju roba i lekovi ugrženom stanovništvu koje je izgubilo svoje domove kada je pukla brana.

Brnabić je podsetila da je Srbija uplatila više od tri miliona evra direktne pomoći Ukrajini posredstvom Unicefa i UNHCR, i donirala elektronergetsku opremu i dva sanitarna vozila.


Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač istakao je da Ukrajina veoma ceni pomoć Srbije u vremenima koja su izuzetno tragična za tu zemlju, a posebno humanitarnu pomoć.

On je zahvalio Vladi Srbije, premijerki Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na upućenoj pomoći.

Tolkač je naglasio da Ukrajina nikada neće zaboraviti pomoć Srbije, „jer smo mi jedna familija iz Evropske unije, koja je naš strateški cilj“.

Ambasador EU Emanuele Žiofre je čestitao Srbiji na pomoći koju je poslala Ukrajini i na konkretnom primeru solidarnosti sa tom zemljom.

On je istakao da smo svi potrebni ukrajinskom narodu zbog brutalne ruske agresije, u kojoj svakodnevno ginu civili.

Žiofre je naveo da je humanitarna pomoć potrebna za skoro 18 miliona ljudi u Ukrajini i čestitao Srbiji što proširuje podršku izbeglima.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR