Glas Javnosti

SRBIJA PONOVILA REKORD SMRTNIH SLUČAJEVA OD PROŠLE GODINE: Na zakazivanje sahrane se čeka i po tri dana

Društvo
Autor: Glas javnosti

U odnosu na prethodni mesec broj umrlih od korone u Srbiji je skoro udvostručen, a prosečan dnevni broj preminulih u oktobru je premašio 55. Pre nekoliko dana sustignut je rekord, od 69 preminulih, koji se dogodio prošle godine.

Oktobar 2021. godine ostaće upamćen kao mesec u kome je, prema zvaničnim podacima, zabeležen najveći broj preminulih od posledica koronavirusa u Srbiji – čak 1.721. Broj umrlih na dnevnom nivou u mesecu koji je za nama nije padao ispod 46, a poslednjeg dana oktobra broj žrtava smrtonosnog virusa dostigao je 65. Samo u poslednjoj oktobarskoj nedelji kovid-19 odneo je 446 ljudskih života, što je najveći broj smrtnih slučajeva na nedeljnom nivou od početka epidemije.

Za zakazivanje sahrane u Beogradu čeka se po tri dana

U oktobru ove godine na grobljima koja pripadaju JKP „Beogradska groblja“ bile su 1.973 sahrane i kremacije što je za 862 ili 77 odsto više nego u istom mesecu 2020. godine.

Najviše ispraćaja preminulih je bilo 21. i 22. oktobra – po 71.

Prema podacima koje je JKP „Beogradska groblja“ saopštilo agenciji Beta, u oktobru prošle godine je bilo 1.111 sahrana i kremacija, a u istom periodu 2019. godine – 1.131.

Podaci se odnose na sahrane i kremacije na grobljima: Lešće, Orlovača, Zemun, Novo groblje, Zbeg, Bežanija, Centralno groblje i Topčider.

U septembru ove godine, na navedenim grobljima je bilo 1.417 sahrana i kremacija, što je za 400, odnosno 40 odsto više nego u istom mesecu prošle godine – 1.017.

Na centralnim beogradskim grobljima preminuli se već dva meseca sahranjuju i nedeljom.

Na zakazivanje sahrane čeka se tri do četri dana.

Kragujevac - udvostručene sahrane 

Na kragujevačkim  grobljima koja su u sistemu JKP ‘‘Šumadija‘‘ u oktobru su obavljene 152 sahrane, što je dvostruko više nego u istom mesecu 2020. kada je sahranjena 71 preminula osoba. U godini pre korone, u oktobru  2019. u Kragujevcu su bile 64 sahrane.

Međutim, ovo enormno povećanje broja sahrana, leži i u činjenici da je sistemu gradskih grobalja od ove godine pridruženo i groblje u jednoj prigradskoj mesnoj zajednici, ali je i pored toga,  broj sahranjenih  u oktobru znatno odskočio u odnosu na raniji period.

U JKP ‘‘Šumadija‘‘ za  Nova.rs  izjavili su da su u septembru ove godine u proseku dnevno  bile po četiri sahrane, dok je u oktobru  na dnevnom nivou, organizovano po šest ispraćaja pokojnika.

Kovčeg u bolnici, fonet 

Tako je za samo dva meseca ove godine u Kragujevcu sahranjeno 250 preminulih (98 u septembru i 152 u oktobru) što je za 54 više u odnosu na septembar.

Najviše preminulih Kragujevčana u prethodnom mesecu sahranjeno je 2. oktobra kada je bilo osam sahrana.

Podaci o broju sahrana u Kragujevcu odnose se samo na groblja koja su u sistemu JKP ‘‘Šumadija‘‘, odnosno četiri gradska (Bozman, Varoško, Sušičko, Palilulsko)  i jedno u prigradskom naselju Male Pčelice.

Veruje se da je broj preminulih mnogo veći, jer gotovo svako prigradsko naselje u Kragujevcu ima svoje groblje, a evidenciju o sahranama ne dostavljaju JKP ‘‘Šumadija‘‘.

Više sahrana i u selima u okolini Užica

U Užicu, u oktobru ove  godine, na tri gradska groblja: Dovarje, Sarića Osoje i Vlaovac, organizovane su 84 sahrane. Kako su za Nova.rs rekli iz JKP Bioktiš, OJ Gradska groblja, taj broj je u istom mesecu prošle godine bio za 60% manji, tačnije 39.

Broj sahrana na gradskim grobljima ne svedoči i broju umrlih na teritoriji grada Užica. Veliki broj sahrana beleži se i u seoskim grobljuma, pa smo podatke potražili i od Matične službe ovog grada. Njihove brojke su još poraznije.

Prema onome što piše u matičnim knjigama, na teritiriji  grada Užica, prošle godine u oktobru je umrlo 106 lica dok je taj broj u istom mesecu 2021. skoro tri puta veći. Samo u desetom mesecu ove godine, na području istih matičnih službi registrovano je 295 umrlih.

Podatak o broju smrti u Užicu je zapanjujući, pa smo matičarku zamolili da još jednom proveri kako bi se uverili u njihovu istinitost. Nažalost, brojke su tačne, a kako su rekli u Matičnoj službi rekli, iz užičke bolnice  svakodnevno stižu podaci o umrlima, tolike brojke u ranijem periodu nisu zabeležene.

Napomenimo da podaci matične službe ne pokazuju da su umrla lica na teritoriji grada Užica imala i prebivalište na tom području, ali je u odnosu na isti mesec prošle godine on zabrinjavajuće uvećan.

bolnica pokonik 

Čačak

U oktobru 2021. godine na čačanskom gradskom groblju povećan je broj sahrana za skoro 50 procenata, izjavila je danas za Nova.rs tehnička direktorka JKP „Gradsko zelenilo“, Dragica Juković.

Prema njenim rečima, u desetom mesecu lane bilo je 45 ispraćaja preminulih na večni počinak, ove godine taj broj iznosi 86,dok su 2019. obavljene  32 sahrane.

- Kada je u pitanju septembar i tu smo imali značajan skok obavljenih sprovoda. Lane ih je bilo 47, a ove godine 69. Mi to povezujemo sa epidemijom koronavirusa, zaista je smrtnost stanovništva porasla - ocenila je Juković.

Ona je dodala da će danas na groblju u Čačku biti obavljene tri sahrane.

- Ranije smo imali prosečno dva sprovoda dnevno, a sada je između četiri i pet - precizirala je ona.

Na naše pitanje da li se čeka na sahrane, Juković kaže da to, uglavnom, nije praksa u Čačku.

- Jedino, ukoliko se dogodi da nam se javi neko od porodica preminulih petkom, a subota je zauzeta, desi se odlaganje za ponedeljak. Međutim, veoma retko imamo takve situacije - zaključila je Juković.

Vranje

I u tom gradu je oktobarska statistika neslavna prošle godine u tom gradu umrla je 51 osoba, a ove godine u tom mesecu preminulo je 98 osoba.

Najcrnji dan od početka epidemije koronavirusa bio je 4. decembar 2020. godine, kada je u Srbiji preminulo 69 osoba, ovaj rekord ponovljen je 7. novembra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR