Glas Javnosti

SRBIJA PAMTI HEROJA! MAJKU VAM DEČJU, NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU: Ove poslednje reči Milenka Pavlovića se ne zaboravljaju! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ove godine navršilo se 24 godine od početka genocidne i zločinačke NATO agresije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedelja, prema procenama različitih izvora, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje. Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ovim povodom korisnici Tvitera su se prisetili naših heroja koji su nam čuvali nebo, a jedan od njih je i heroj pukovnik Milenko Pavlović.

- Da se danas setimo i obnih koji su nam nebo čuvali! Malobrojni, no, imalu su srca heroja, slabiji, a hrabriji! I oni u vazduhu i oni sa zemlje. Svi vi koji ste tu i svi oni koji više nisu! Nevčna vam slava i carstvo nebesko, anđeli s` vama - piše u jednoj objavi.Naime, heroj pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko avijacijskog puka, poginuo je pre 24 godine u neravnopravnoj borbi s NATO avionima kada se žrtvovao kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti.

Pukovnik Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999. godine iznad Valjeva u borbenom obračunu sa avionima NATO snaga, koji su doleteli sa aerodroma u Tuzli (Bosna i Hercegovina).

Tog dana, oko podneva Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

- Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću - urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera. Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: "Imaju me!". Njegov avion nestao je ubrzo sa radara.


Potom je pogođen, a delovi MiG-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u selu Bujačić, kod Valjeva.

Pavlović se nije katapultirao.

Milenko Pavlović (1959-1999) rođen je u selu Gornje Crniljevo, kod Osečine.

Završio je Vojnu gimnaziju u Mostaru i Vazduhoplovnu akademiju. Bio je komandant 204. Lovačko-avijacijskog puka VJ.

Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao "slep", jer mu nije radio radar.


Čak i da mu je radar bio ispravan, njegov domet bio je upola manji od dometa radara kojim su bili opremljeni NATO lovci.

NATO rakete imale su tri puta veći domet od njegovih. Zato holandski piloti u svojim F-16 nisu ni morali da uđu u jugoslovenski vazdušni prostor, već su iz rejona Tuzle lansirali tri rakete koje su pogodile Pavlovićev MiG-29.

Neposredno pre obaranja, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Posthumno je unapređen u čin pukovnika, odlikovan Ordenom za hrabrost i Ordenom Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) Valjevske eparhije SPC.

U vreme vlasti predsednika Slobodana Miloševića nije prihvaćen predlog da se pilot Pavlović proglasi narodnim herojem.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Narod đojlena u 04.04.2023 12:36:05 h
     0 
Zlocinacki i genocidan je jedino prokleti narod đojlena, sljedbenici svetog save. Kuga Europe.