Glas Javnosti

SRBIJA NA UDARU VISOKIH TEMPERATURA: RHMZ izdao dva upozorenja, evo do kada će trajati tropski talas

Društvo
Autor: Glas javnosti

U poslednjoj dekadi jula na području Srbije veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38°S, a u subotu, koja će biti najtopliji dan, lokalno se očekuje i oko 40°S. U nedelju i početkom naredne sedmice na severu Srbije manji pad temperature, navode iz RHMZ-a.

Na snazi je i upozorenje za područje Beograda na visoke temperature od 21. do 28. 7. 2022.

U poslednjoj dekadi jula na području Beograda veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 35 do 39°S. Najtopliji dan će biti subota.

Tropski talas pržiće Srbiju narednih dana. Evropa gori na više od 40 stepeni, a visoke temperature neće zaobići ni našu zemlju.

Bilo je i ranije vrelih toplotnih talasa, ali ih sada beležimo od tri do pet godišnje.

- Ovako toplo vreme je posledica rasporeda vazdušnog pritiska nad Evropom i priliva veoma tople afričke vazdušne mase koja je već zahvatila veći deo zapadne Evrope, britanska ostrva i Skandinaviju - rekao je za "Novosti" Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Pre dva dana u Velikoj Britaniji živa na termometru se popela najviše u poslednjih 200 godina, u Francuskoj i Španiji su bile još više temperature. Topla vazdušna masa se kreće ka nama i usloviće visoke temperature narednih dana. Temperature će u subotu, 23. jula, doživeti svoj maksimum, pa se očekuje da se u drugoj polovini naredne sedmice spuste na 30 do 34 stepena. Tada se očekuju i padavine. U avgustu postoji mogućnost za pojavu još toplotnih talasa prenose novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR