Glas Javnosti

Srbija jedina koja snabdeva BiH gasom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 4. juna do 11. juna 2024. godine Bosna i Hercegovina će se snabdevati gasom isključivo iz ruskog skladišta u Srbiji, rekao je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Naime, zbog radova na održavanju Turskog toka prekinuto je snabdevanje ovim putem.

- Gas za BiH dolazi iz podzemnog skladišta Gazproma u Srbiji. Ovo je jedina mogućnost kada je Turski tok zatvoren bez obzira na razlog - dodao je Bečarević.

Bečarević tvrdi da je ovo pokazatelj da je koeficijent sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom BiH jednak nuli kao što je pokazala analiza Energetske zajednice.

Bosna i Hercegovina ima samo jedan izvor gasa i to je upravo Turski tok. Takođe, BiH je 100 odsto zavisna od ruskog gasa.

Pravac kojim je ranije gas ulazio u BiH išao je preko Mađarske. Mađarski FGZS u septembru 2021. pokrenuo je spor kojim od Federacije BiH potražuje više od 21 milion dolara zbog kršenja potpisanog ugovora.


- Arbitražni sud je rešio međusobne zahtjeve i naložio Energoinvestu i BH-Gasu da plate FGSZ-u 11.163.698 dolara, kao i kamatu od 3,2 odsto godišnje obračunate od 8. oktobra 2021, plus 82.000.000 HUF (203.428 evra) troškova - rekli su iz FGSZ.

Izvor ovog portala je naveo da je iznos kamate, koju FGSZ navodi, trošak od dodatnih 1,94 miliona KM. Tako su ukupna potraživanja FGSZ porasla na skoro 23 miliona KM.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR