Glas Javnosti

Srbija i Srpska pred izazovima: “SRPSKI NAROD IMA PRAVO NA JEDINSTVENU DRŽAVU”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbi su prvi narod u Evropi koji se pobunio protiv globalizma i imperijalizma, a cena toga su nemilosrdni napadi, pritisci i razmeđenost Srba, rečeno je na promociji knjige „Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“ prof. dr Milimira Mučibabića u Ruskom domu u Beogradu.

U knjizi se, između ostalog, iznosi viđenje načina zaštite srpskih nacionalnih interesa u kontekstu razvoja globalne krize. Kako se jedna mala država može razvijati i opstajati u uslovima geopolitičkih previranja, neprijateljskog okruženja i pritiska SAD i NATO-a? Rešenje ovog pitanja Mučibabić vidi u održavanju i razvijanju duhovnog i političkog jedinstva naroda preko novih državnih granica, ali, kako napominje, knjiga nije ključ rešenja svih problema, već podsticaj da se o tome razmišlja i traže najbolje mogućnosti.

Dva naslova knjige plod su duha vremena i pokušaja da uvidimo kuda plovi srpski brod i šta nam je činiti, što nam često u prošlosti nije polazilo za rukom, istakao je na promociji prof. Mučibabić. U toku je, kako je dodao, sukob globalista i suverenista.  

Foto: Glas javnosti

– Srbi su prvi narod u Evropi koji se probudio protiv globalizma. Cena toga su nemilosrdno bombardovanje, atak na naš kulturni, duhovni identitet, pravoslavlje, tradiciju, sistemski pokušaji preoblikovanja svesti, projekcija Balkana kao dela sveta na kome ne može da ostane ništa što nije u interesu imperijalizma – rekao je autor, napominjući da su, po njemu, globalizam, amerikanizacija i imperijalizam isto – okvir preko koga se pljačka naša planeta.  

Razuđenost, raspolućenost Srba je jedan od problema, ali ono što povezuje su Srpska pravoslavna crkva, kosovski zavet i svetosavlje, i po svaku cenu treba sačuvati duhovni i kulturni prostor Srba, naveo je Mučibabić i zapitao “zašto samo Srbi u Bosni i Hercegovini nemaju pravo na samoopredeljenje”.

Srpski narod treba da ima jedinstvenu državu, Republika Srpska treba da bude jedna sa Srbijom, to je legalno i legitimno, a treba imati u vidu i Crnu Goru, rekao je na promociji prof. dr Aleksandar Raković, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije.

– Pred nama su novi izazovi, poteškoće, novi pritisci i suptilniji, ali ne manje opak odnos prema srpskom narodu. Prema Republici Srpskoj neprestani su pritisci, napadi raznih agentura sa zapada. Kosovo i Metohija je najteže pitanje, ali treba sačekati, možda i desetine godina, da se reši na pravedan način – rekao je prof. Raković.  

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR