Glas Javnosti

SRBIJA DOBILA TRI NOVA SPOMENIKA KULTURE – evo gde se nalaze

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tri crkve - Vaznesenja Gospodnjeg u Drenovcu, Svete Trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću, proglašene su spomenicima kulture, zbog svog kulturno-istorijskog značaja.

Tu odluku donela je danas Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva kulture i informisanja.  

Crkva Svetog velikomučenika Georgija sazidana je 1867. godine i poseduje visoku kulturno-istorijsku i umetničku vrednost. Kulturni model primenjen u crkvi odražava stanovište srpske crkvene umetnosti i kulture 19. veka, dok je unošenjem mobilijara i pokretnih stvari formirana skladna i vredna kulturna celina, navodi se u obrazloženju.

Crkva Svete Trojice u Brdarici, u opštini Koceljeva, sa pokretnim stvarima u njoj, takođe predstavlja značajnu kulturno-istorijsku celinu. Sagrađena je 1838. godine, dok je na njenom mestu bila crkva brvnara, koju je obor-knez Ranko Lazarević iz Svileuve podigao 1791. godine, iz koje su sačuvani kamena časna trpeza, prestone ikone Hrista i Bogorodice sa mladencem i nadverje. Pripada grupi crkava iz 19. veka, koje su arhitekturom zadržale sećanje na crkve brvnare, iako su od tvrdog materijala.

Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem, koja se nalazi u centru sela Drenovac, u blizini Šapca, sagrađena je u periodu od 1863. do 1865. godine kao monumentalna jednobrodna građevina, koja će deceniju kasnije poslužiti kao uzor graditeljima crkve u Nakučanima. Ima kulturno-istorijsku vrednost, kao i nesumnjiv društveni značaj, o čemu svedoči bogata građa koju čine letopisi, zapisi sa margina starih crkvenih knjiga i delimično sačuvana arhivska građa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR