Glas Javnosti

Srbija bez institucionalne zaštite od samovlašća izvršitelja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Združena akcija Krov nad glavom saopštila je da je zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja Vujadin Masnikosa svojom izjavom u medijima priznao da u Srbiji ne postoji nikakva institucionalna zaštita od samovlašća izvršitelja niti kontrola njihovog rada.

Masnikosa je komentarisao tragičnu situaciju porodice u Jagodini, čiji stan od 66 kvadrata je izvršitelj, navodno, prodao za 6.000 evra, rekao da je rešenje da se porodica obrati disciplinskom tužiocu.


Nakon što je pravna savetnica Združene akcije Ivana Tomić objasnila da će u tom slučaju izvršitelj možda biti kažnjen, ali da oštećena porodica neće dobiti nazad svoj dom, Masnikosa je odgovorio da postoji mogućnost da „neki human čovek uplati možda taj iznos“.

„Možda bi bila akcija da građani skupe taj iznos i uplate tom novom vlasniku tih 6.000 evra“, rekao je Masinkosa.


Prema navodima združene akcije, Masnikosa je rekao da u Srbiji građani neće da kupuju stvari u izvršnom postupku tvrdeći da je to zapravo razlog zašto Zakon o izvršenju i obezbeđenju omogućava prodaju imovine dužnika daleko ispod tržišne vrednosti.

„Izvršitelji se od kritike javnosti uglavnom štite frazama o ‘pravnoj državi’ i okrivljavanjem dužnika i žrtava prevare za situaciju u kojoj su se našli“, ističu u organizaciji Združena akcija Krov nad glavom.


Podsećamo, otac i sin su se pre nekoliko dana u Jagodini zaključali u stanu zbog izvršitelja pretili da će izvršiti samoubistvo, zbog izvršitelja koji su došli da preuzmu stan.

Glas javnosti/N01S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR