Glas Javnosti

Србија без чланства у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању

Društvo
Autor: Danas.rs/ foto: facebook

Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању Србије (НАТ) изгубило је пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању (ЕНQА), за које ће моћи поново да конкурише за две године, наводи се у саопштењу.

НАТ ће за сада имати статус придруженог члана те европске организације, а представници домаће организације напомиње да ће се признавање диплома високошколских институција у Србији вршити „на исти начин као и до сада, по критеријуму оцене планова и програма по којима су подносиоци захтева за признавање диплома студирали“.

Претходно надлежно тело, Комисија за акредитацију и проверу квалитета (КАПК), је у фебруару 2018. године изгубила статус пуноправног члана у ЕНQА, додељен јој је „у разматрању“ (under review) статус, уз могућност да обнови чланство након две године, пише Нова економија.

Влада Србије је у међувремену формирала НАТ као ново тело, а које је требало да отклони све примедбе упућене ранијем КАПК-у.

У писму које је председник ЕНQА Кристоф Гролимунд упутио директорки НАС Јелени Кочовић наводи се да то домаће тело за високо образовање јесте напредовало у неким областима, али да „свеукупни ниво испуњавања Европских стандарда и смерница за осигурање квалитета (ЕСГ) није довољан за обнављање чланства“.

У писму се наводи и да је на састанку ЕНQА који је одржан 20. фебруара констатовано да је неопходно да домаће тело спроводи тематску анализу свог рада, како би се суочили са „самозадовољством“ својим радом.
ЕНQА такође указује и да НАТ не спроводи систематско прикупљање података и анализа спољних сарадника који врше процену квалитета рада, а да се највише података спољних сарадника обрађује на неформалном нивоу.

НАТ у саопштењу наводи да је најважнија примедба ЕНQА борда, „која је вероватно била пресудна за доношење овакве одлуке“, то што по важећем Закону о високом образовању Национални савет за високо образовање може да промени одлуку о акредитацији коју је донео НАТ.

„Оцењено је да је тиме угрожена независност доношења акредитационих одлука од стране НАТ и није испуњен ЕСГ стандард 2.7, који се односи на независност агенција. Отклањање те примедбе, имајући у виду да је у питању процедура предвиђена Законом, није било могуће без промене закона. Због тога је НАТ покренуо иницијативу за измену и допуну Закона о високом образовању у том делу, што је и документовао члановима рецензентске комисије ЕНQА приликом спољашње провере у октобру 2019. године“, додаје се у саопштењу.

Омладина Покрета слободних грађана (ПСГ) затражила је данас, у саопшењу, хитну смену министра просвете Младена Шарчевића због довођења Србије у позицију у којој је изгубила пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR