Glas Javnosti

SRBI LUDI ZA PROLEĆNIM PUTOVANJIMA: Planuli avionski aranžmani, dve EVROPSKE DESTINACIJE su NAJTRAŽENIJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić, je rekao danas da je interesovanje za turističke ture u našoj zemlji opet visoko.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić, je rekao danas da je interesovanje za turističke ture u našoj zemlji opet visoko. Posebno se izdvajaju putovanja za Italiju i Španiju, u koje se do skoro uopšte nije moglo ići. Pored planinskog i banjskog turizma u Srbiji je za praznike veliko interesovanje za seoski turizam.

Aleksandar Seničić ističe da sa krizom u Ukrajini opalo intersovanje za letnje aranžmane ali da je poraslo za praznična putovanja i to u dve zemlje u koje do skoro uopšte nije moglo da se putuje u Italiju i Španiju.



"To je, dakle Barselona, Valensija s novim letom "Er Srbija" za koju se tražila karta više za praznike. Naravno tu je i Rim, Severna Italija, Napulj, vraća se sve ono na šta smo navikli u ovom periodu. Svi avionski aranžmani za evropske destinacije su uglavnom rasprodati i još po neko mesto može da se nađe" - naveo je Seničić, prenosi RTS.

Dodaje i da je i dalje aktuelan i Beč, Prag, u koji mogu da putuju samo vakcinisani, Budimpešta, Istanbul, Solun, a u ovo doba godine je interesantan i Egipat.

Unsplash/Raimond Klavins

Uslovi putovanja

"Možemo da budemo zadovoljni, restrikcije postoje, kovid još nije završen i u velikom broju zemalja postoje jasni protokoli. Na sajtu Ministarstva inostranih poslova treba proveriti informacije pre polaska na put" - podseća on.

Za Italiju je bitno reći, da ta zemlja priznaje one četiri vakcine koje je odobrila evropska komisija, odnosno ukoliko je putnik vakcinisan "Sinofarmom" ili "Sputnjikom" a da je kao buster dozu, primio jednu od te četiri i sa tim može ući u Italiju.



Oni koji nemaju to, mogu, objašnjava Seničić, turistički ući i s negativnim pi-si-ar i antigenskim testom, uz zeleni sertifikat ako su preležali kovid, ne duže od šest meseci od ulaska.

Zbog energetske situacije i poskupljenja nafte, skočila je i cena avio karata, odnosno  doplata za gorivo.

"Putnici će morati da doplate u zavisnosti od kompanije do kompanije, da li je redovna linija ili čarter, ali u svakom slučaju povećanje postoji i za Evropu od deset do 15 evra i 30 do 50 evra za dalje destinacije" - rekao je Seničić.



Dodaje i da je cena goriva takva da niko nije mogao predvideti da će ona skočiti za dva do tri puta.

Hoće li biti novih vaučera?

Ističe da su 100.000 vaučera podeljenih za sedam dana potpuno potrošeni i očekuje da čim se formira Vlada da se u rebalansu budžeta obezbedi još nešto novca kako bi se dopunio taj, kako je rekao, kontingent vaučera.



Osim planina koje su bile akuelne cele godine, Seničić ocenjuje da su banje aktuelne za praznike, ali da je sve više onih koji beže iz gradskih sredina na seoska domaćinstva kako u centralnoj Srbiji tako i na salaše u Vojvodini.

Pojavile su se nove destinacije kao što je Ljubovija na Drini, Arilje, Ivanjica.

Unsplash/Raimond Klavins

Zamenska putovanja

Najmanje devet turističkih agencija otišlo je pod stečaj ili ne može da isplati potraživanja novca od klijenata. Uz njih, navodi je i veliki broj agenciji na ivici egzistencije s obzirom da je kriza dugo trajala.

"Tu je reč o jednom, da tako kažem pristojnom broju putnika koji je oštećen i zakon je jasan. Sve te agencije su morale imati polise osiguranja i verujem da će značajan broj putnika uspeti da povrati sav svoj novac i to putem osiguravajućih kuća" - precizirao je on.



Objasnio je da putnici, ako ne mogu da kontaktiraju turističku agenciju, da budu u kontaktu s osiguravajućom kućom koja je navedena na garanciji putovanja i da uđu u proceduru povraćaja novca.

"Onog trenutka kada agencija prestaje da postoji, ne postoji mogućnost zamenskih putovanja. Rok za iskorišćenje zamenskih putovanja uredbom Vlade je do kraja ove godine" - naglasio je Seničić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR