Glas Javnosti

Srbi i Bošnjaci na Pešterskoj visoravni zajedno grade crkvu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravoslavni vernici iz sela Gonja na Pešterskoj visoravni odlazili su do 15 kilometara udaljene Sjenice kako bi presekli slavski kolač.

 Sada se nadaju da će do zime konačno dobiti crkvu, koju, gle čuda, zajedno grade – sa komšijama Bošnjacima.

Ovo selo na Sjeničko-pešterskoj visoravni primer je dobrosusedskih odnosa, jer nakon tri veka niče crkva koju zajedno grade muslimani i pravoslavci. Osim fizičkog rada, materijal i novac za izgradnju crkve nesebično daruju i Bošnjaci.


Predsednik odbora za izgradnju crkve, Goran Brajović, rekao je za Tanjug da su odnosi u tom multietničkom selu oduvek bili dobri i da bi svi trebalo da slede njihov primer. „Ovo je jedinstven primer i mi smo jedino selo u široj okolini koje može da se pohvali ovakvim odnosom. Ne kažem da su u ostalim selima odnosi loši, ali ovako nešto imamo samo mi. Dosta muslimana je doniralo novac za izgradnju crkve”, kazao je Brajović. „Nismo imali dovoljno sredstava, pa smo sa prvim radovima počeli u proleće 2022. godine i to zahvaljujući donaciji koju je obezbedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz pomoć tog novca, objekat je urađen do ovog nivoa. Svi betonski stubovi, temelji, temeljne ploče i armiračke radove su radili ljudi koji su muslimani. Možemo se tako pohvaliti da su ovu našu građevinu gradili Bošnjaci i Srbi”, priča Goran Brajović iz sela Gonje.

Njegov komšija i prijatelj, pripadnik bošnjačke zajednice Rahim Šmrković, prvi je pritekao da pomogne izgradnju ovog hrama. „To je obaveza nas koji ovde živimo. Pomažu svi, nema veze čija je bogomolja. I da se gradi džamija, isto tako bi pomogli svi ostali. Pomaže koliko ko može, i uvek se tako zajednički radilo ovde kod nas. Odazvao se svako, ko je kako mogao. Neko fizički radi, neko donira novac ili materijal”, kaže Šmrković.

U selu Gonje pomažu Srbi i Bošnjaci jedni drugima u svemu, kažu, zajedno se vesele i tuguju.

Sada sa nestrpljenjem očekuju završetak radova na crkvi i nadaju se da će se, zbog surovih vremenskih uslova na Sjeničko-pešterskoj visoravni, obezbediti novčana sredstva da se sve okonča pre zime.



Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR