Glas Javnosti

SRAMOTNO: Sve češće krađe biljaka iz Botaničke bašte

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaposleni u Botaničkoj bašti sve češće prijavljuju krađe retkih i zaštićenih biljaka. Preko noći nestaju i sadnice sa javnih površina. Znaju li oni koji ih kradu njihovu pravu vrednost?

Umesto da u biljkama u Botaničkoj bašti samo uživaju, pojedine fotografišu, u poslednje vreme sve češće se dešava da ih posetioci ponesu kući. Najviše se kradu mali kaktusi, ali i pelceri drugih biljaka.

„Skoro smo imali jedan slučaj da je neka bakica šetala staklenikom i šta god joj se svidelo, ona je malo čupnula i stavila u torbu. Čuvari su to primetili i na fin način joj skrenuli pažnju. Ona je prvo negirala, ali se ispostavio da je njena torba bila puna ‘pelcera’, kako ona to kaže i naravno, ona je to vratila“, ispričao je dr Peđa Janaćković, profesor na Biološkom fakultetu.


U nekim situacijama se radi o vrlo drskim krađama koje sprovode čak i maloletne osobe, navodi Tomica Mišljenović iz Botaničke bašte „Jevremovac“.

„Vrlo često se dešava da ljudi žele suvenir iz Botaničke bašte ili im se određena vrsta dopadne, pa žele da imaju u svojoj kolekciji. Takve krađe nama čine izuzetno velike štete“, kaže Mišljenović.

Kako bi ih zaštitili od krađe, neke biljke drže u terarijumu, na primer, mesožderke, koje su posetiocima najatraktivnije. Ispred pojedinih nisu napisana imena, a neke sade na nepristupačnim mestima. Posetioci najčešće nisu svesni šta kradu.

„Pre nekoliko dana smo imali krađu čak iz jedne istraživačke kolekcije u delu bašte koji je zatvoren za posetioce, gde se sprovode eksperimenti u cilju zaštite retkih i ugroženih vrsta“, napominje Mišljenović.

Iz Gradskog zelenila kažu da i oni imaju štete od krađe. Građani najčešće sa zelenih površina uzimaju sezonsko cveće i živu ogradu. Tako je prošle godine oštećeno ili ukradeno 1.000 sadnica i šezdesetak stabala.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR