Glas Javnosti

Sramotan vandalizam: Oskrnavljena vrata manastira Svete Velikomučenice Varvare kod Novog Pazara (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru saopštio je da najoštrije osuđuje skrnavljenje manastira “Svete Velikomučenice Varvare” u Novom Pazaru. Udruženje građana “Središte” ocenilo je da ovo nije samo napad na kulturno dobro i crkvenu imovinu već i na državu i dobrosusedske odnose u Novom Pazaru.

“Pomoćni objekat srednjovjekovnog manastira u obnovi Svete Varvare, našao se ponovo na meti vandala, koji ovakvim suludim namerama pokušavaju da unište značajan kulturno-istorijski spomenik Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Dok se uz ogromnu podršku Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bavimo time kako da poboljšamo naš životni standard, kako da otvorimo nova radna mesta, nesavesni pojedinci svojom bahatosću i verskom netolerancijom pokusavaju kreirati ambijent mržnje, svađa i podela”, saopštili su iz novopazarskog odbora naprednjka.

U saopštenju se dodaje da je Novi Pazar grad mladih i vrednih ljudi, grad koji spaja različitosti, te da smatraju da ovakvi pokušaji štete dobrim odnosima i narušavaju mir u vremenu kada treba biti svestan snage zajedništva.


Istim povodom oglasilo se Udruženja građana Središte iz Novog Pazara i takođe, najoštrije osuđuje “vandalski čin skrnavljenja manastira Svete Velikomučenice Varvare u Novom Pazaru”.


Facebook/
Srpska napredna stranka - GO Novi Pazar

“Ovo nije prvi put da se manastirski objekat našao na meti vandala, koji ovakvim bolesnim namerama pokušavaju da unište postojanje srpske kulturne baštine. Manastir koji je osnovan u 15. veku, koji je bio sedište raških mitropolita i koji je odlukom Vlade Republike Srbije proglašen za kulturno dobro, očigledno nije predmet poštovanja kod jednog, nadamo se malog broja stanovnika Novog Pazara. Ovom prilikom nije izvršen samo napad na kulturno dobro i crkvenu imovinu već je izvršen napad na državu i dobrosusedske odnose u Novom Pazaru”, ocenjuju iz Središta.

Policija se povodom ovog kao ni prethodnog slučaja kada se prošle sedmice u blizini pojavio uvredljiv grafit, još nije oglasila.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR