Glas Javnosti

SRAMOTA CELE SRBIJE! Evo šta kažu u užičkoj bolnici o odbijanju dvojice umirućih pacijenata!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dvojica Sjeničana, starih 46 i 69 godina, preminuli su 30. juna u sjeničkom Domu zdravlja pošto su u ovu ustanovu vraćeni iz Opšte bolnice Užice u koju ih nisu primili na dalje lečenje. Po svedočenjima njihovih najmilijih, preminuli su jedan za drugim u kratkom vremenskom razmaku, obojica od gušenja.

Iz Doma zdravlja u Sjenici, gde lekari nisu mogli da im pomognu, Enver Papić (46) i Šaban Hadžović (69) upućeni su 29. juna u Užice, hitno, sanitetom.

Kako kažu njihove porodice, nisu bili testirani na korona virus, ali su teško disali i imali nisku saturaciju. Uprkos tegobama koje su imali, nisu primljeni u užičku bolnicu, odakle su vraćeni u sjenički Dom zdravlja, gde ne postoje uslovi za zbrinjavanje ovakih pacijenata. Nekoliko sati kasnije su preminuli.

-Moj otac je tog dana imao saturaciju oko 55, što je, objasnili su nam lekari u Sjenici, jako malo. On i drugi pacijent su prebačeni u Užice i tamo su pregledani. Mom ocu je urađen brzi test na koronu, po kome je on bio negativan na virus. Posle toga su obojica vraćeni u Sjenicu, gde su naredne noći preminuli u Domu zdravlja - ispričao je za "Blic" Murat Hadžović, sin Šabana Hadžovića.

 Zvanično se ovim povodom niko nije oglasio iz Doma zdravlja u Sjenici. Pojedinci koji su se osmelili da ponešto kažu insistirali su da im se imena ne spominju.
Po njihovim rečima, Enver Papić i Šaban Hadžović umrli su u teškim mukama, bez šanse da im neko pomogne.

Njih dvojica, kažu oni, vraćeni su iz Užica s teškom kliničkom slikom, a niko nema objašnjenja zbog čega jer uslova za lečenja ovakvih pacijenata u Sjenici - nema.

Užička bolnica se oglasila saopštenjem.

-Povodom informacije koja se pojavila u javnosti da je odbijen prijem dva pacijenta iz Sjenice u Opštu bolnicu u Užicu, koji su nakon toga preminuli, obaveštavamo javnost da je hitno oformljena stručna komisija za unutrašnji nadzor ZC Užice koja će utvrditi sve okolnosti povodom ovog događaja. Javnost će biti obaveštena u najkraćem roku o izveštaju Komisije - navodi se u saopštenju ZC Užice.
Međutim, tokom dana izjavu za RTS dao je direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović, koji je rekao je da je odluku da pacijenti iz Sjenice ne budu hospitalizovani u Užicu doneo infektolog te bolnice nakon obavljenih pregleda.

- Utvrdiće se da li je bilo propusta u lečenju pacijenata - poručio je Božović.

 Božović kaže da je infektolog užičke Opšte bolnice nakon pregleda prepisao terapiju i doneo odluku o tome gde treba da budu smešteni.

- Pacijenti su pregledani, infektolog je smatrao da, prema nalazima, a to će proveriti komisija za unutrašnju kontrolu, oni ne treba u takvom stanju da budu hospitalizovani na Infektivnom odeljenju, već u isturenom odeljenju bolnice u Sjenici. Utvrdiće se da li je bilo propusta u lečenju pacijenata - rekao je dr Božović za RTS.

Užička Opšta bolnica nije kovid bolnica i iz nje se, posle zvanične potvrde da su pozitivni na koronavirus, pacijenti upućuju u kovid bolnice.

I ministar Rasim Ljajić danas je potvrdio da su dvojica građana Sjenice preminula pošto nisu primljeni u užičku bolnicu. - Ljudi su mi rekli da se radilo o nesporazumu i da su lekari u Užicu mislilil da u Sjenici postoji odeljenje za smeštaj, ali taj smeštaj je samo za one sa sela da bi mogli da prespavaju i zatim se transportuju u Užice ili Beograd - rekao je Ljajić.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR