Glas Javnosti

SRAMNA ODBRANA DIREKTORA GERONTOLOŠKOG CENTRA U NIŠU!

Društvo
Autor:

Direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan Stevanović (47) izneo je u Tužilaštvu u Nišu sramnu odbranu u kojoj je tvrdio da nije bio za to da se Aleksandar Janačković, štićenik centra koji je preminuo od korone, testira na virus jer je "mislio da će se i ostali zaraziti"?!

Stevanović, koji je osumnjičen da nije postupio po zdrastvenim propisima u vreme epidemije i usled čega je u ovoj ustanovi inficirano čak 147 od ukupno 256 štićenika i četvoro zaposlenih, saslušan je pred Višim tužilaštvom u Nišu, gde je negirao delo koje mu se stavlja na teret. U svojoj sramnoj odbrani on se trudio da minimalizuje ono što je uradio, praveći se lud i tvrdeći kako je "postupio po propisima Ministarstva za rad", te i da ne zna kako je korona ušla u Centar. On se osvrnuo i na smrt Aleksandra Janačkovića, oca novinara "Blica" Branka.

- On je rekao da je Aleksandar imao temperaturu 36,7, te i da mu je temperatura merena nekoliko puta dnevno. Naveo je da je Janačković od doktorke tražio da ide na testiranje u KC Niš, da ga je doktorka o tome obavestila, ali da mu je istovremeno rekla da za testiranje nema potrebe jer je imao temperaturu 36,7. Ispričao je da je to preneo Aleksandru, ali da je on nastavio da insistira da se testira - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

 
Sramna odbrana ovog čoveka nastavljena je iznošenjem detalja - da je Aleksandar hteo da proveri ima li koronu jer je "imao problem sa stomakom, žalio se da mu je masna hrana"?!

- Direktor Stevanović je ispričao i da je Aleksandar, dan nakon što mu je izmerena temperatura 36,7, u pratnji negovateljice otišao na testiranje u Dom zdravlja Niš, odakle je prebačen u zgradu stare hirurgije KC Niš. Dodao je da je nakon toga doktorka koja je preporučila da nema potrebe za testiranjem, saznala da je Janačković na respiratorima i da ima Covid-19. Takođe, on je ispričao da "nije bio za to da se Janačković vodi na testiranje sa temperaturom 36,7 iz razloga da se on ili njegova negovateljica u Domu zdravlja ili KC ne bi zarazili koronom i proširili je u ustanovu". Jer, kako je kazao, desilo se da je negovateljica koja je bila zadužena za Janačkovića i koja je bila u njegovoj pratnji u Domu zdravlja zarazila budući da se nekoliko dana kasnije testirala i bila pozitivna na koronu. Takođe, on je ispričao da je krajnju odluku o testiranju Janačkovića donela doktorka u konsultaciji s njim jer je "Janačković uporno insistirao da ode na testiranje" - kaže naš sagovornik. On dodaje i da je Stevanović naveo da je o simptomima štićenika "možda sa zakašnjenjem" obavestio Ministarstvo za rad i Institut za javno zdravlje, ali i da neće da komentariše navode da je zaposlenim medicinskim radnicima koji brinu o korisnicima Centra nalagao da u medicinske kartone ne upisuju povišene temperature korisnika.

 
- Tokom saslušanja Stevanović je izjavio da "ne može da sam prati ponašanje svih korisnika i zaposlenih - zaključuje naš sagovornik.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR