Glas Javnosti

SPREMNI TESTOVI ZA PROBU MALE MATURE! Evo kako će izgledati zadaci za završni ispit

Društvo
Autor: Glas javnosti

Do male mature ostala su još četiri meseca, a šansu da provere svoje znanje osmaci će imati 25. i 26. marta, kada je zakazana proba završnog ispita.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su probni testovi već spremni, zapakovani i čuvaju se u sefu Zavoda.

U Zavodu kažu da su pripremljeni zadaci i za završni ispit u junu, da se trenutno obavlja prevod na jezike nacionalnih manjina. Štampanje testova počinje krajem marta. Prošle godine testovi na završnom ispitu maksimalno su bili prilagođeni tim okolnostima. Direktor Zavoda Branislav Ranđelović za Euronews Srbija kaže da će isto biti i ove godine.


"Zadaci će biti apsolutno u istom stilu kao i prošle godine, u skladu sa važećim standardima. Odnos zatvorenih i otvorenih pitanja će biti približno isti kao i u junu 2021", rekao je Ranđelović.

Prošlo godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo je više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je doprinela digitalizacija samog procesa pregledanja.

Izmena kalendara

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana (umesto do 21. trajaće do 24. juna), biće pomereno i polaganje završnog ispita, te će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Što se tiče datuma polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se takođe neće menjati. Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita biće od 4. do 8. aprila. Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu biće organizovani u periodu od 13. do 22. maja za upis u bilingavla odeljenja,  baletske, muzičke škole, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke, umetničke škole likovne oblasti i obrazovne profile u oblasti umetnosti.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja, predviđeno je školskim kalendarom.

Produženje školske godine za tri dana odnosi se i na maturante, koji sa nastavom završavaju ranije od ostalih učenika. Za učenike osmog razreda drugo polugodište završava se 10. juna, za učenike  gimnazije 27. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 3. juna.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR