Glas Javnosti

SPREMITE JAKNE, ZA VIKEND PAD TEMPERATURE: Ponovo pljuskovi sa grmljavinom, evo kada nas očekuje MALO LEPŠE VREME!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nestabilno i promenljivo vreme nastavlja se i narednih nekoliko dana. Ako ste planirali izlet u prirodi odložite ga, jer se za vikend očekuje maksimalna dnevna temperatura od svega 12 stepeni. Mereteolozi su takođe najavili i lokalne nepogode – pljuskove uz grmljavinu.

Stabilizacija vremena ne očekuje se sve do kraja meseca. 

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, narednih dana nestabilnosti će se razvijati vrlo lokalno, što otežava njihovo prognoziranje. On navodi da će nestabilnost prvog dana vikenda dolaziti uglavnom sa juga i jugozapada, a drugog dana sa zapada.

– Tako da ukoliko se nebo tih dana iz navedenih pravaca zatamni, budite spremni za pojavu grmljavinskog pljuska i lokalne nepogode koje za vrlo kratko vreme mogu dati i preko 20mm taloga uz pojavu tuče/grada i olujnog vetra – piše Čubrilo.

 Dodaje da će se maksimumi kretati u granicama proseka, uglavnom od 16 do 23 stepena Celzijusa.

– Samo u subotu posle podne i u noći ka nedelji nešto kontinualnije kiše može biti na krajnjem jugu i jugoistoku regiona, pre svega na jugu Crne Gore i krajnjem jugoistoku Srbije, gde bi se mogao nešto jače osetiti uticaj slabog ciklona, koji bi se premeštao južnije od regiona – navodi on.

Prema prognostičarima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, minimalne temperature u subotu i nedelju biće između 8 i 12 stepeni Celzijusa.

Nestabilnost će se nastaviti i početkom sledeće nedelje, pa bi se u ponedeljak, pod uticajem frontalnog poremećaja, posle podne one mogle grupisati i kretati od zapada ka istoku, i to najviše preko zapadnih, severnih i središnjih predela regiona, navodi Čubrilo.

– Ispred tog mogućeg fronta u ponedeljak bi nakratko otoplilo. Zatim bi oko narednog utorka moglo doći do delimične stabilizacije, dok se oko 19. maja simulira novo pogoršanje vremena. Trenutno ECMWF i JMA imaju signal za jače pogoršanje i prolazno, ali jače zahlađenje uz moguću obilniju kišu, dok je GFS blaži po pitanju tog pogoršanja. Kako je taj period praktično nedelju dana udaljen, promena će svakako biti – sugeriše meteorolog.

Dodaje da bi oko 23. maja bar nakratko moglo da dođe do stabilizacije vremena i umerenog otopljenja.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP