Glas Javnosti

Sprema se revolucija us svetu fudbala

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Sezonu u Premijer ligi su između ostalog obeležili i problemi klubova, pa su tako zbog grešaka u poslovanju bodovi oduzimani Evertonu i Notingem Forestu.

Zbog toga se dosta govorim o drugim vidovima sankcija, a „Dejli mejl” donosi priču o zameni oduzimanja bodova za „taksu za luksuz”. Navodno su već predstavnici klubova razgovarali o tome i sve bi moglo da bude usvojeno na sastanku u junu. Da se ozbiljno razmatra o tome, govori i činjenica da bi sedamnaest ekipa moglo da podrži izmene, iako je potrebno četrnaest.

Stav je da klubovi ne bi trebalo da budu kažnjeni ukoliko troše svoj novac na način da mogu da ispadnu u niži rang, već da bi tako trebalo urediti stvari da za sumu iznad neke predviđene, klubovi moraju da plaćaju penale. Oni bi u tom slučaju bili svesni šta čine, a sredstva od potencijalnih kazni bi potom pripala onim klubovima koji se pridržavaju pravila, što bi na neki način dovelo do ravnoteže. Takođe, postoji mogućnost da to pripadne i klubovima u nižim rangovima takmičenja.


Ovo ne bi bilo ništa sasvim novo, pošto je takav porez nešto što postoji u NBA ligi i i MLB-u, dok je recimo u NFL-u i NHL-u striktno regulisana potrošnja. Pored toga u opciji je mogućnost „sidrenja”, da potrošnja bude utvrđena u odnosu na najslabiji tim na tabeli iz prethodne sezone, pa bi svaki sa više pozicije mogao da troši višestruko novca u odnosu na njih. Taj sistem ipak nije do kraja jasan i biće tema predstojećeg sastanka, kao i neki drugi finansijski izazovi sa kojima se klubovi suočavaju.

Glas javnosti /S08S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR