Glas Javnosti

SPORNE IZMENE ZAKONA PRED USTAVNIM SUDOM? "To je mafijaški zakon kojim se od građana otima javna svojina"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Opozicioni narodni poslanici i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije najavili su da će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je usvojen na poslednjem zasedanju Skupštine Srbije.

Zahtev za ocenu ustavnosti potpisala su 84 opoziciona narodna poslanika, zajedno sa šest nezavisnih poslanika republičkog parlamenta, rečeno je u obraćanju novinarima na konferenciji za medije na otvorenom, ispred Skupštine Srbije, istog dana kada je republički parlament usvojio sporne izmene zakona.

Usvojeni zakon je neustavan, pljačkaški, jedan od najgorih do sada zakona koji se tiče kršenja osnovnih ljudskih prava predviđenih Ustavom Srbije, ugrožava javni interes, imaće dalekosežne loše posledice, omogućiće dalju stihijsku gradnju i ugrožavanje životne sredine, neke su od ocena izrečenih na pres konferenciji.  

– Zahtev za ocenu ustavnosti se podnosi pre stupanja na snagu zakona, odnosno pre nego što predsednik Republike potpiše ukaz o njegovom proglašenju. Predali smo generalnom sekretaru Narodne skupštine zahtev da nam se izda overeni prepis zakona, koji je neophodno priložiti uz zahtev. Ustavni sud je i 2017. i 2015. godine doneo dve sudske odluke koje se tiču ocene ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredbi tadašnjih zakona o planiranju i izgradnji koje se poklapaju i sa aktuelnim izmenama. Tada su pojedine odredbe proglašene neustavnim, pa bi recimo, suprotno postupanje sada bilo kršenje nekih pravila ustaljenje sudske prakse – rekla je obraćajući se medijima narodnik poslanik Danijela Nestorović.

Javno je apelovano da Sekretarijat skupštine blagovremeno dostavi overeni prepis, kao i da predsednik Srbije ne potpisuje ukaz o proglašenju zakona dok se Ustavni sud ne izjasni o ovom pitanju.

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica rekao je da je Savez ekoloških organizacija Srbije, koji okuplja šest organizacija, pokrenuo akciju prikupljanja potpisa za ovu inicijativu.

– Hvala narodnim poslanicima na podršci, oni se bore za običan narod. Narod treba da zna da se ovim izmenama omogućava pljačka epskih razmera. Ugrožen je svaki građanin, svaki običan čovek. To ne smemo dozvoliti, jer ako dozvolimo da zakon prođe kako je planirano, postajemo kolonija i roblje stranih investitora i domaćih tajkuna – rekao je Kokanović.

Ovo je mafijaški zakon kojim se od građana otima javna svojina, a nekoliko desetina milijardi sliva direktno u džepove tajkuna, pogotovo onih koji su kupili razna preduzeća u privatizaciji, istaknuto je na konferenciji za medije. Već je jedan takav zakon, o eksproprijaciji, koji je bio tajkunski i protiv građana, povučen zato što su se građani organizovali i izborili se za to blokadama, rečeno je i poručeno da, ukoliko se Ustavni sud bude oglušio o zahtev, građanima ne preostaje ništa drugo nego da nastave borbu na isti način.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR