Glas Javnosti

Spisak šta SME, a šta NE SME da se unese u Grčku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na početku svake sezone grčki carinici pregledaju prtljag nekih putnika u autobusima turističkih agencija i oduzmu zabranjene namirnice, što rezultira time da desetak ili više naših putnika u prvih nekoliko autobuskih smena ostane bez hrane.

Svake godine na početku letnje sezone u novinama se pojave naslovi o oduzimanju hrane na granici Evzoni našim turistima. O čemu se zapravo radi?

Prema grčkim carinskim propisima, unošenje mesa, mlečnih proizvoda, kvarljive hrane (neupakovane) i biljaka je zabranjeno. Postoje i ograničenja za ostale namirnice i neke vrednije predmete.
Grci našim turistima gledaju kroz prste i uglavnom tolerišu unošenje i zabranjenih namirnica.

Na početku svake sezone grčki carinici pregledaju prtljag nekih putnika u autobusima turističkih agencija i oduzmu zabranjene namirnice, što rezultira time da desetak ili više naših putnika u prvih nekoliko autobuskih smena ostane bez hrane. Ova praksa obično se odvija krajem maja i početkom juna, a nije uobičajeno da zaustavljaju automobile ili da nastave sa ovim praksom tokom leta.


Iako grčki carinici tolerišu unos nedozvoljenih namirnica, važno je da se putnici ne opuštaju previše i da sa sobom ne nose više hrane nego što je potrebno. Pre putovanja, preporučuje se da se raspitate o cenama namirnica koje planirate da ponesete, jer razlika u cenama između srpskih i grčkih marketa možda nije toliko velika kao što se može misliti.

Kada planirate letovanje, važno je razmotriti načine kako možete uštedeti novac na hrani. Umesto da nosite sveže meso i kuvana jela iz Srbije, što može biti skuplje, preporučuje se da razmislite o drugim opcijama.

U Grčkoj je meso neznatno skuplje nego u Srbiji, pa je bolje izbegavati unošenje svežeg mesa. Umesto kuvanih jela, možete poneti gotova jela koja nisu skupa, što može biti praktičnije i jeftinije.

Voće i povrće u Grčkoj koštaju slično kao i u Srbiji, a neke namirnice su čak povoljnije u supermarketima kao što je Lidl. Na pijacama u letovalištima možete pronaći meso, mleko, voće i povrće po nižim cenama.Takođe, voda je povoljnija u Grčkoj, a možete pronaći i jeftina uvozna piva i sokove, što može dodatno uštedeti novac tokom letovanja.


Ukoliko sa sobom preko granice nosite skupe uređaje (fotoaparate, kamere, laptop i sl) po pravilu ste dužni da ih prijavite na granici. I neprijavljivanje ovih predmeta se toleriše, ali moglo bi se desiti da vam neki carinik napravi problem pri izlasku.

Nemojte svraćati pre ulaska u Grčku u fri šopu kupovati velike količine cigareta. Dozvoljeno je uneti samo 2 pakovanja cigareta po osobi.

Unošenje alkoholnog pića je takođe ograničeno na litar do dva po osobi, a ukoliko sa sobom imate više od 10 000€ u gotovini neophodno je da ih prijavite.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR