Glas Javnosti

SPASOVDANSKA LITIJA NA ULICAMA BEOGRADA: Svečana kolona prošla prestonicom do Hrama Sv. Save (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Litija povodom Spasovdana, slave srpske prestonice, krenula je u 18 sati iz ulice Kneza Miloša.

U koloni je više hiljada Beograđana, a predvode je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom i domaćin slave, zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Tu je i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.U litiji učestvuje i 40 srpske dece sa KiM i 30 iz Crne Gore sa kojima je patrijarh Porfirije juče razgovarao u Hramu Svetog Save.

Litija će iz Kneza Miloša skrenuti u Kralja Milana do Trga Slavije, gde će zastati radi čitanja Jevanđelja sa kratkom molitvom, a potom će nastaviti Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Objavljuje Патријарх српски ПорфиријеČetvrtak, 2. lipnja 2022.Na platou ispred Hrama Svetog Save patrijarh srpski služiće Molitvu za mir i blagostanje, a zatim održati Spasovdansku besedu.

U programu na platou učestvovaće i Hor Hrama Svetog Save.

Patrijarh Porfirije služio je jutros u Vaznesenjskoj crkvi liturgiju povodom Spasovdana, slave Grada Beograda.Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a 10 dana pre Svete Trojice (Duhova).

Kao gradska slava je utvrđen još 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP