Glas Javnosti

SPASAVANJE ŽIVOTINJA SA KRČEDINSKE ADE: Danas evakuacija oko 100 konja (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Spasavanje konja sa Krčedinske ade na Dunavu, zarobljenih visokim vodostajem, biće nastavljeno danas

Spasavanje životinja nije obavljeno u petak jer su nepoznata lica prošle noći polomila ogradu prostora u kojem su bili zatvoreni, pa ih treba ponovo pohvatati, rekao je vlasnik Milenko Plavšić.

„Neko je prošle noći polomio ogradu na oborima i konji su izašli i razbežali se, pa ih prvo treba pohvatati da bi, uz pomoć skele Srbijašma, mogli da se prevezu preko Dunava i dovezu kući u Kovilje“, rekao je Plavšić.

Dodao je da je 10-12 konja preplivalo i da prvo njih mora hvatati da ne prave štetu na njivama na obali.

On je rekao da ima oko 100 konja – domaćih i mešanaca i da ne zna tačan broj jer ih neko stalno krade.

Juče je, kao je rekao, sa de spaseno oko 100 krava rase „podolsko ili sivo-stepsko goveče“, a na adi su, pored ; konja, ostale još četiri krave i jedno june.


(Foto: Jutjub)

Plavšić je rekao da na tom ostvu ima stoke više vlasnika i da sam ima nekoliko jutara zemlje za ispašu, ali da mu probleme pravi „biznismen iz vlasti i član Srpske napredne stranke“.

Istakao je da je „bar 15 puta prijavljivao krađu i sprečavanje nekih ljudi, bliskih tom biznismenu, da nahrani stoku, ali mu je policija rekla da nije nadležna i da se obrati tužilaštvu“.

Zbog nemogućnosti da na vreme, pre visokog vodostaja, preseli krave i konje, i na vreme ih nahrani, izgubili su, po njegovim rečima, na kilaži po više desetina kilograma, a nekoliko je do sada uginulo.

Plavšić je rekao da je do 2018. godine sve bilo bez problema, da su konji i goveda boravli na Krčedinskoj adi, na zemljištu koje je njegovo.


(Foto: Jutjub)

Podolska goveda su stara i danas retka rasa prepoznatljiva po velikim rogovima u rasponu i do metar i po, i s crnim repom.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo.

Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava, a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR