Glas Javnosti

ŠOKANTNO : Sladoled na Jadranu pun bakterija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cena kugle sladoleda na Jadranu jedna je od glavnih tema ovog leta, ali nije samo cena ta o kojoj bi trebalo da se govori.

Rasprava o previsokim cenama kugle sladoleda bacila je u drugi plan pitanje o kvalitetu.

Prema ispitivanjima Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvalitet sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego prošle godine.

 

- U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 odsto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj proceni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili prošle godine kada je taj procenat iznosio 33 odsto - kaže Ivona Žarkovac Saršon sa Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju ovog Zavoda.

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojim zdravstvenim kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija.

Te bakterije su glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima, pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.

- Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta - kaže Saršon Žarkovac.

Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi oni napišu izveštaj.
- Svako dalje postupanje je na odgovornosti samih vlasnika i menadžera određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, to je posao inspektorata - kaže Saršon Žarkovac.

Glas javnosti/Novi list

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR