Glas Javnosti

ŠOKANTNO, NASILNICI IZ TRSTENIKA PROŠLI BEZ KAZNE: Učenici koji su maltretirali nastavnicu VRAĆENI u školu

Društvo
Autor: Glas javnosti / objektiv

Učenici su vraćeni u školu, a nastavnica je i dalje na bolovanju

Dvojica od trojice učenika koji su maltretirali profesorku engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku vraćeni su u školu zbog proceduralnih grešaka prilikom donošenja odluke o njihovom isključenju, potvrđeno je u toj školi, a samo treći učenik, koji se sam ispisao pre okončanja disciplinskog postupka nije vraćen.

– Treći učenik se ispisao ranije iz škole i nije mogao da se vrati. Za dvojicu je nastavničko veće donelo odluku o isključenju, ali je ona pala u vodu jer nije poštovana kompletna procedura u postupku. Oni su sada zvanično vraćeni u školu – kaže za Euronews Srbija jedan od nastavnika.

On je naveo da se tako šalje loša poruka ostalim učenicima da mogu da rade šta hoće i da prođu nekažnjeno.

Učenici su vraćeni u školu, a nastavnica je i dalje na bolovanju. Na bolovanju je od 9. novembra prošle godine kada se incident dogodio. Njoj je na času prišao jedan đak sa leđa i izmakao stolicu na kojoj je sedela, dok su druga dvojica snimali kako pada na pod i kačili na društvene mreže.

Profesorka M.S. koju su učenici maltretirali, za Euronews Srbija kaže da danas ponovo ide na komisiju da joj se produži bolovanje, jer nije spremna da se vrati u školu.

– Ovde nije napravljen plan podrške za žrtve nasilja. Čekam da se sve to sredi pa da vidim šta ću dalje. Ovo što se dešava nije u redu. Oni (učenici) imaju sva prava i guraju to uporno na sudu i u školi. To će da potraje i na sudu i u školi. Trudim se da pobegnem od toga, ali mi se vraća. Imam sindrom postraumatskog stresa – kaže ona.

Navodi da vraćanje učenika u školu ima širi kontekst i imaće uticaja i na drugu decu, jer se šalje poruka da nasilje prolazi bez kazne.

Komplikovan procedura

– Dečaci dolaze na časove. Oni imaju želju da završe školu po svaku cenu. Žalili su se na odluku nastavničkog veća, zapravo nastoje da dobiju na vremenu i da se završi školska godina. Oni u maju završavaju teorijski deo nastave, posle toga ide praksa. Odluka Nastavničkog veća nije mogla da se sprovede jer postoji deo gde oni treba da odrade savetovanje sa pedagogom, psihologom. Škola to nije odradila u tom trenutku. Zbog toga je odluka nastavničkog veća pala u vodu. Sve te procedure tokom disciplinskog postupka su toliko zakomplikovane da sve gubi smisao. Ne znam kako je u drugim školama – priča profesorka M.S.

Rešenje o isključenju iz škole dvojice učenika koji su maltretirali profesorku direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić potpisao je 29. novembra prošle godine. Treći učenik ispisao se iz škole pre nego što je okončan disciplinski postupak protiv njega. Usledile su žalbe na odluku, da nije poštovana kompletna procedura, te je rešenje direktora i odluka nastavničkog veća pala u vodu. Đaci su sve vreme išli na časove.

Podsetimo, incident u Tehničkoj školi u Trsteniku dogodio se 9. novembra kada je učenik trećeg razreda na času engleskog jezika prišao profesorki sa leđa i izmakao joj stolicu. Nastavnica je pala na pod, a sve su to snimao drugi učenik, dok je treći učenik kačio na društvene mreže.

Incident se dogodio u popodnevnoj smeni, a kako nam je profesorka tada rekla u prvom momentu nije ni bila svesna šta joj se dogodilo. Tek kada je videla snimak shvatila je razmere incidenta. Tog dana završila je u Hitnoj pomoći.

Već narednog dana uprava škole pokrenula je disciplinski postupak protiv trojice učenika. Disciplinska komisija predložila je Nastavničkom veću da to bude isključenje iz škole. U međuvremenu dok je disciplinski postupak trajao jedan od dečaka se ispisao iz škole, te su isključena dvojica.


Nove mere protiv nasilja u školama

Nakon dešavanja u Trsteniku, ali i sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju nasilja u školama, koja je definisala deset ključnih mera kako bi se bolje zaštitili učenici, ali i nastavnici u školama.

Predstoje izmene zakona i podzakonskih akata da počne njihova primena u praksi. Novine su da učenik neće moći da se ispiše iz škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, brojčano ocenjivanje iz vladanja biće od petog razreda, predviđene su veće novčane kazne za roditelje, više pedagoga i psihologa, veći iznosi naknade za one koji imaju razredno starešinstvo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR