Glas Javnosti

ŠOK PROGNOZA „GLASA JAVNOSTI“: METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ OTKRIVA ŠTO NIKO NE SME!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veoma jaka kiša u nekim delovima Srbije padala je tako kao da će doći do potopa, kao da nikada neće prestati.

Ima li kraja kiši, da li su oboreni neki rekordi, kakva je vremenska prognoza za naredne dane za „Glas javnosti“ otkriva meteorolog Đorđe Đurić.  
Sve je počelo u četvrtak, objašnjava Đurić. Snažan ciklon premeštao se iz oblasti severnog Jadrana dalje na severoistok preko centralne Evrope, a sa njim i hladni front. Srbija je bila u prednjem delu tih sistema, tako da nam je prvo pristizala vrlo topla vazdušna masa sa juga. Zbog toga smo u četvrtak imali vrlo visoke temperature koje su dostizale i do 25, a na području Valjeva i Kraljeva čak 28 stepeni. To je, kako navodi, značajno iznad proseka, s obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura od 11-15 stepeni. 
Kiše za dan kao za ceo mesec

Više kiše nego za ceo mesec


Tokom poslepodneva hladni front se prostirao preko zapadnih i severnih delova Srbije, tako da je na potezu od Podrinja, preko Kolubarskog okruga, Mačve, Srema, Beograda, sve do Bačke i Banata, uslovljavao od četvrtka popodne do jutra ili podneva u petak vrlo obilne padavine. Došlo je i do pada temperature na prosečne vrednosti za ovaj period godine. 
– Na tom potezu jaka kiša bila je povremeno praćena pljuskovima sa grmljavinom, pri čemu je u većini predela palo 30-60 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno, na obodu Beograda i delovima Mačve i Srema i preko 70. To su velike količine padavina, ne samo za ceo novembar, već je sve to palo za samo nešto više od 12 sati – kaže Đurić.  
Na primer, prosek padavina tokom celog meseca za područje Beograda je oko 55 milimetara, a mi smo samo u jednom danu imali više kiše nego za ceo mesec. 
– Srećom, nije bilo većih problema. Nije bilo izlivanja reka, s obzirom na to da je iza nas prilično sušno leto i dobar deo jeseni, tako da generalno nema opasnosti od poplava na velikim i srednjim rekama. Obično pri tako obilnim padavinama problem nastane kod manjih bujičnih tokova ili u nekim područjima gde odvodni sistem ne može da prihvati veliku količinu vode, pa se ona zadržava na betonu. Alarmantna situacija je bila u Bosni i Hercegovini, tako da smo mi izbegli neke veće posledice - objašnjava naš sagovornik. 
A na jugu – potpuno suvo.

Predah od padavina


Dobra vest je da se situacija polako smiruje, da intenzitet padavina postepeno slabi, tako da kiša koja nas očekuje do kraja petka i tokom subote neće biti ni približna onoj od jutros i prethodne noći. 
– Interesantna je situacija da, dok je deo Srbije bio pod uticajem vrlo obilnih padavina, istovremeno su ostali delovi zemlje prošli bez kapi kiše. Gradovi poput Kragujevca, Niša, Negotina, Leskovca, svi gradovi južno od Beograda, nisu imali ni kapi kiše dok su sever i zapad Srbije bili zatrpani velikim količinama padavina – navodi Đurić.
Kiše će, dodaje, biti povremeno i u subotu, ali će biti jesenjeg karaktera: slaba, sipeća, s tim što će na severu Vojvodine i na jugoistoku zemlje biti potpuno suvo. U nedelju ćemo imati predah od padavina na području cele Srbije. Biće suvo, nešto toplije, uz sunčane intervale. 
– Još u ponedeljak i utorak će biti povremenih padavina, pogotovo na severu i zapadu Srbije. Nakon toga, prema trenutnim prognozama, sledi stabilizacija vremena po pitanju padavina. Dakle, vreme bi od sledeće srede bilo uglavnom suvo, a temperature u skladu sa kalendarom. Imaćemo prohladna, maglovita jutra, a tokom dana oko 12-16 stepeni – zaključuje Đurić u detaljnjoj vremenskoj prognozi Glasa javnosti.  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR