Glas Javnosti

SNIMAK PSA IZ LIFTA pokazuje sav užas koje životinje trpe zbog petardi (VIDEO)

Društvo
Autor:

Izgleda da, koliko god apelovali da se petarde ne bacaju za praznike, taj običaj nikada neće nestati. A posledice su užasne, kako prikazuje jedan snimak.

Moramo li i ove godine da pričamo o petardama?

I dalje su mnogima zabavne, ali pitanje je koliko bi bile kada bi pogledali ovaj snimak. Naime, na Tviteru je jedan vlasnik slatkog psića objavio kako se njegov ljubimac ponaša dok napolju traje nesnosna buka od pirotehnike.

Kuca se tresla čitavim telom.

MUP navodi da svake godine u ovom periodu od srčanog udara ugine više od 5.000 pasa.

- Zbog upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava svake godine, po statistici, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa, koji su posebno osetljivi u doba novogodišnjih praznika upravo zbog prevelike buke, a pogotovo od petardi koje im stvaraju ogroman stres. Zbog naših četvoronožnih prijatelja apelujemo da se suzdržite od korišćenja petardi i pirotehničkih sredstava - istakao je MUP Srbije na Instagramu.

Međutim, petarde su opasne ne samo po životinje, već i po osetljive društvene grupe, poput osoba sa autizmom.

- Autistična deca reaguju i na mnogo manje bučne efekte. Moj sin ne voli kada je glasna muzika, kada je gužva… To važi i za ostalu autističnu decu. Gde god je velika gužva i buka to njima smeta. Moje dete reaguje tako što poklopi uši rukama i isključi se na neki način. To je odbrambeni sistem. Možete misliti koliko te petrade štetno utiču na njih i izazivaju strah - rekla je Dušica Jaćimović, majka autističnog deteta i zastupnica udruženja Svoj svet, u emisiji “Probudi se”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR