Glas Javnosti

SNIMAJU DECU U SAJBER JAZBINAMA! Predratori sve prepredeniji u vrebanju maloletnika na internetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sajber jazbine su prostorije iz kojih se putem interneta i uživo, za novčanu nadoknadu, prenose scene seksualnog zlostavljanja deteta.

Kako objašnjavaju stručnjaci, neki pedofil sa bilo koje tačke na svetu može da plati osobi koja drži sajber jazbinu, da zakaže termin, a onda da to zlostavljanje prati putem računara.

Ovaj zloglasni trend nije nažalost zaobišao ni Srbiju.


Naime, da sve više seksualnih predatora vreba internetom potvrđuje još jedna u nizu policijska akcija "Armagedon" u okviru koje je uhapšeno 14 osoba za koje se sumnja da su duže vreme, korišćenjem aplikacija i pretraživača, sa skrivenih lokacija delili sadržaje na kojima se nalaze deca. Iz policije navode da su u ovom konkretnom slučaju "na meti" uglavnom bila deca starosti od 7 do 14 godina.

Policija je jedan slučaj zabeležila u  u Bačkom Petrovom Selu. Reč je o paru koji je iznajmio kuću i gde su se devojčice slikale i snimale nage za od 500 do 1.000 dinara. Vršnjakinje su se same u tom mestu i šire vrbovale, a argument za to im je bio da nema razloga da se stide jer je to za inostrano tržište. Tokom istrage se pokazalo da su čak i neki od roditelja znali za to šta im ćerke rade, i tada je prvi put definisano da su se "sajber jazbine" pojavile u Srbiji.

Broj izvršilaca krivičnih dela protiv polne slobode se na žalost iz godine u godinu povećava. 

Javni podatak je da je u svakom trenutku na internetu preko 750.000 internet predatora. Ovde nije reč o ukupnom broju, već o onima koji u svakom trenutku 24 časa dnevno vreba decu putem interneta, društvenih mreža i drugih popularnih online servisa

Begović iz Nacionalnog kontakt centar kaže da je vrlo je važno da roditelji budu upućeni u internet svet svog deteta od prvog momenta korišćenja. Uvek treba da pitaju decu: šta posećuju na internetu, s kim četuju, ko stupa u kontakt s njima.

Ovi slučajevi mogu se mogu se prijaviti u najbližoj policijskoj stanici po mestu prebivališta, ali i direktno Odseku za suzbijanje nedozvoljenih I štetnih sadržaja na internetu putem elektronske pošte prijavipedofiliju@mup.gov.rs ili Nacinonalnom kontakt centru na broj 19833 i da zatraže savet ili prijave nasilje ili nešto neprilično na internetu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR