Glas Javnosti

SNEŽANA NOŽ I SATARU NE ISPUŠTA IZ RUKU: Prasence isecka za 8 minuta, a kad zatreba priskoči i da ga prikolje na STARINSKI NAČIN

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da u zapadnoj Srbiji nema podela na muške i ženske poslove jasno pokazuje Snežana Marković iz Gornjeg Milanovca koja se već 20 godina bavi klanjem i pečenjem prasića!

Кad se udala, prvo je pomagala starijima, međutim, htela je da postane svoj gazda pa je nastavila da usavršava tehniku i postala jedna od retkih žena koja u ovom poslu može da parira muškarcima.

- Кad smo krenuli u posao sve je bilo drugačije nego danas. Tu je bila velika količina prasića, pa sam ja bila tu da mu pomognem kad je nešto trebalo, da donesem, odnesem, a suprug je non-stop doteravao prasiće. Кrenuli smo posao prvo u krugu, a kasnije, kako se posao odvijao, zaposlili smo i nekoliko ljudi i ja sam tada krenula da radim i u proizvodnji i da sečem pečenje.

Ranije se sve radilo drugačije, bilo je dosta teže, danas postoji elektrošok, šurilica, sve ide dosta brže, ali ja sam tu da pomognem i ako je nekada potrebno da se zakolje prase na starinski način - kaže Snežana.

A kad završi ceo proces od klanja pa sve do pečenja Snežani serviranje ovog srpskog delikatesa bude kao od šale.



- Nekada se radilo sa sečkama, ali sada radim sa satarom da parče mesa ne bi imalo mnogo otpada. Pečenje sečem na svadbama i po restoranima. Кada sam počinjala, bila sam dosta mlada i neiskusna, ali sam evo sve naučila. Prijatelji su merili vreme i za osam minuta uspela sam da celo prase isečem i složim u ovale - dodala je Snežana.

Ne može reći da je uvek lako, ali voli ovaj posao, a kako ističe najvažnije je da uvek ispoštuju ljude.

- Sada za vreme praznika imamo i dosta kupaca iz Beograda. Pre korone su "radili" oko 600-700 komada dnevno za vreme Božićnih praznika, sada je to malo manje, ali opet narod se drži tih običaja - kaže Snežana.

Porodični posao održali su sve do danas zahvaljujući tome što svi članovi porodice funkcionišu kao dobro uigrana ekipa. Najukusnije pečenice izlaze baš iz njihovih peći.

- Кrenuli smo samo sa jednom malom furunom, bilo je dosta teško, a onda smo polako iz godine u godinu proširivali posao - priča njen suprug Dragan.

Iako su poskupljenja učinila svoje, ovih dana u susret jednom od dva najradosnija Hrišćanska praznika, Markovićima su ruke pune posla jer običaj da se na Božićnoj trpezi obavezno nađe svinjsko pečenje ne zastareva.

Glas javnosti/Rina

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR