Glas Javnosti

SNEG, KIŠA I OLUJNI VETROVI! Meteorolog otkrio kakvo nas vreme očekuje u narednim mesecima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poznati meteorolog Marko Čubrilo otkriva da zima koja je pred nama neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Ono što će nas pratiti u narednih nekoliko meseci su sneg, kiša, olujni vetrovi.

- Prema do sada prispelim i analiziranim faktorima indeksima glavne odlike zime koja je pred nama za region jugoistočne Evrope trebalo bi biti sledeće:

- Temperaturno prosečna zima uz mogućnost da prvi deo bude hladniji od proseka. Zima količinski bogatija padavinama, posebno prvi deo. Česta pojava jakih ciklona i pojačanog vetra. Obilniji planinski sneg i češći sneg u nizijama u odnosu na protekle zime. Drugi deo zime ima određen procenat verovatnoće, trenutno oko 40% da bude topliji od proseka - započeo je svoju veliku predikciju Čubrilo.

Kako je rekao, ova zima za razliku od prošle, biće sa više padavina, što na planinama, što u ostalim delovima zemlje, te se očekuje da zima bude hladnija od prošle.

-Trenutno veliki deo prognositčkog materijala upućuje na to da bi nad našom državom zima 2021/22 trebala biti drugačija u odnosu na proteklu. Očekuje se znatno više padavina uz tipčne zimske ciklone koji bi mogli doneti i znatno veću količinu padavina od proseka. Temperaturno za sada deluje da bi zima bila oko proseka, ili malo toplija od proseka, sa određenom verovatnoćom (za sada oko 30%) da bude hladnija i znatno hladnija od proseka. Posmatrano po mesecima za sada najveći zimski potencijal imaju decembar i januar kada bi region i Srbiju moglo zahvatiti nekoliko jačih pogoršanja uz obilnije padavine i jak vetar. Februar bi mogao doneti "mirnije" vreme uz ređu pojavu jakih ciklona i manju količinu padavina, ali obzirom na udaljenost tog perioda prognoza za taj mesec je veoma nepouzdana.

Kada se radi o snežnim padavinama, Čubrilo je naveo delove da će se Srbija u jednom trenutku možda podeliti na delove u kojima pada sneg i na delove u kojima pada kiša. 

- Za sada sve upućuje na vrlo aktivno Sredozemlje i Jadran gde bi se razvijali česti cikloni,a od njihove tačne putanje bi zavisio odnos snega i kiše nad našom državom. Za sada deluje da bi severni, zapadni i središnji predeli Srbije mogli dobiti nekoliko jačih naleta snega, gde bi i to posebno u brdsko-planinskim predelima moglo biti vrlo obilnog snega, dok bi južni i istočni predeli više bili pod uticajem toplog vazduha te bi tamo bilo više kiše, a manje snega. U drugom delu januara i početkom februara bi bilo uslova za pojavu jakih mrazeva uz minimumume i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok bi februar mogao doneti blaže meterološke uslove, manje snega i slabije mrazeve - kaže Čubrilo, prenosi Blic. 

Kada se radi o Beogradu, "zimkse čarolije" bi trebalo da budu intezivnije nego proteklih godina, te mališani mogu da se nadaju sankanju i grudvanju.

- Za sada deluje da bi na području Beograda i okoline bilo između 13 i 18 dana sa snežnim pokrivačem na tlu što je oko ili malo preko prosečnih vrednosti, ali i znatno više u odnosu na protekle zime. U košavskom području bi bilo česte pojave košave, dok planinski deo kako Srbije kao i region može očekivati jako dobru zimsku sezonu uz obilan sneg - rekao je Čubrilo, uz dodatak da će tek posle 15.11 uslediti konačna i tačnija prognoza

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR