Glas Javnosti

SMARAGDNO JEZERO U SRCU SRBIJE : Usred Šumadije negujemo blago

Društvo
Autor: Glas javnosti

Venčac i Bukulja vulkanskog porekla, a onda je pre nekoliko godina profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladica Cvetković, koji je poreklom baš iz ovih krajeva, razrešio predrasude. Obe planine su, nastale pre 15 miliona godina tektonskim pokretima i metamorfnog su porekla.

Na manje od stotinu kilometara od Beograda, u blizini Aranđelovca nalaze se dve planine koje su odvajkada intrigirale naučnike.

 Bukulja i Venčac spadaju u niže planine - njihovi vrhovi ne premašuju 696 metara. Prethodnih decenija planinari su rado pravili povezane ture od podnožja i vrha jedne do podnožja i vrha druge planine piše Ona.rs

Ova tura obično je trajala oko tri i po sata i bila je izvanredna za početnike, tim pre što su licencirani vodiči intrigirali novopečene planinare pričama o tome gde je sve završio mermer sa Venčaca i kakve sve tajne Bukulja krije


Deo jedne od najpoznatijih zgrada u Vašingtonu napravljen je upravo od mermera izvađenog iz utrobe niže aranđelovačke planine, na šta su ljudi iz ovog kraja posebno ponosni. Blagom iz Venčaca obložena je crkva Svetog Đorđa na Oplencu, a napravljene su i brojne skulpture koje se nalaze po banjskim parkovima u Srbiji.

Glavna atrakcija je odlazak do jezera u kamenolomu Venčac. Smaragdna boja vode očarava na prvi pogled do te mere da se retko koji turista pridržava istaknutog pravila da je prilaz jezeru, kao i fotografisanje na ovom mestu - zabranjeno.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP