Glas Javnosti

SMANJUJU SE KAPACITETI BRANA ŠIROM SVETA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gotovo 50.000 velikih brana širom sveta moglo bi da izgubi više od četvrtine svog skladišnog kapaciteta do 2050. godine, pokazuje istraživanje Ujedinjenih nacija. Nagomilavanje sedimentacije mogao bi da bude glavni uzrok tome, a to će prouzrokovati narušavanje globalne sigurnosti vode i energije, prenose svetski mediji.

Kako stručnjaci predviđaju, očekuje se da će kapacitet brana pasti sa šest biliona kubnih metara na 4,655 biliona kubnih metara do 2050. godine.

Najveći gubitak kapaciteta preti SAD-u, od gotovo 34 odsto, a zatim Brazilu, koji bi mogao izgubiti 23 odsto kapaciteta, kao i Indiji i Kini s procenjenim gubitkom od 26 odnosno 20 odsto kapaciteta.

Kako bi se ovo sprečilo moraju se preduzeti neophodne mere za rešavanje problema, poput mulja koji se akumulira u rezervoarima kao rezultat poremećaja prirodnih tokova vode. To može prouzrokovati oštećenje hidroelektričnih turbina i prekinuti proizvodnju električne energije.

Stručnjaci upozoravaju da ove situacije mogu izazvati još dodatnih problema, poput povećanja rizika od poplava u uzvodnim delovima, kao i narušavanja u nizvodnim tokovima reka.

Bez obzira na upozorenja i posledice koje donosi pregrađivanje velikih reka, mnoge zemlje nastavljaju sa izgradnjom hidroelektrana koje postaju jedan od najvažnijih izvora energije.

Energetski portal

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR