Glas Javnosti

Slučaj uhapšenog mladića: Poljoprivreda ne može da čeka da prođe policijski čas

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ivan Pejak, mladić od 19 godina, poljoprivrednik iz Silbaša, priveden je 4. aprila, nakon što ga je policija zaustavila na putu iz atara  do kuće i izvela ga iz traktora. Zajedno sa ocem, koji je bio u drugom traktoru i vratio se kući malo ranije, Ivan se vraćao sa njive na kojoj je od ranog jutra obavljao poslove vezane za setvu.


Priveden je, a potom mu je u Prekršajnom sudu u Bačakoj Palanci ekspresno odrezana kazna od 50.000 dinara zbog toga što, kako se navodi u presudi, nije poštovao zabranu kretanja. Reporteri VOICE-a su danas, u razgovoru sa ovim mladim poljoprivrednikom i njegovom porodicom, u dvorištu njihove kuće u Silbašu, imali priliku da se uvere da je taj događaj za sve njih bio veoma stresan i da im nije jasno zašto je policija tako postupila kada je rečeno da poljoprivrednici mogu nesmetano da se kreću od njive do dvorišta i da ih niko neće sprečavati u poslu.

- Dete je pretrpelo veliki stres, sinoć je dolazila i hitna pomoć i ustanovljeno ja da kao posledicu jučerašnjeg događaja ima jako visok pritisak. Zbog privođenja, dete od 19 godina ima visok pritisak!? Bili su to za njega teški sati, a mi smo bili u šoku i velikoj neizvesnosti jer su mu oduzeli telefon pa nismo znali šta se s njim dogodilo. Dete koje je celi dan radilo na njivi su zaustavili i odveli u policiju. Traktor je ostao neobezbeđen, a njemu nisu dozvolili ni da se javi kući, tako da sat i po nismo znali šta se dešava, bili smo van sebe - ispričali su nam Pejaković.

Kako kažu, čuli su komentare da je Ivan bio drzak i da se opirao, a svi u selu znaju da je to uzoran, vredan i pristojan momak koji se bavi poljoprivredom od kada je stasao za rad na njivi, da je bio dobar učenik Poljoprivredne škole u Futogu koju je nedavno završio i da je u svakom pogledu za primer svojim vršnjacima. Nijedan saobraćanji prekršaj niti bilo koji prestup nikada nije napravio, tvrde roditelji.

- Ne znamo šta je izazvalo takvu reakciju policije. U presudi suda u Bačkoj Palanci navedeno je da zabrana kretanja važi od 17 časova do 5 časova sledećeg dana, te da su Ivana na ulici zatekli u 15.55. U čemu je onda bio problem? U čemu je problem i ako je vozio traktor od atara do kuće i u vreme zabrane kretanja, ako imamo uveravanja nadležnih da možemo da obavljamo naše svakodnevne poslove - pita se Ivanova majka Marijana Pejak, uznemirena, bez sumnje kivna na institucije i nadležne.

- Ako si otkačio kultivator kod jedne kuće gde ti je mehanizacija i krenuo drugoj kući u kojoj živiš na zasluženu pauzu, i ako te od ćoška do ćoška sretnu dva ‘revnosna’ policajca vrlo verovatno je da završiš u pritvoru. Bravo za naše institucije - rezignirana je naša sagovornica.

Na putu od Novog Sada do Silbaša danas smo na mnogim njivama zetekli traktore i drugu mehanizaciju, a od poljoprivrednika smo čuli da nemaju problema s policijskim patrolama i da setvu obavljaju redovno, bez nedostatka repromaterijala.

Međutim, nakon jučerašnjeg događaja u Silbašu nisu više sigurni da li će ih neko zaustaviti i da li će plaćati kazne.

- Na sajtu Ministarstva poljoprivrede ne postoji informacija o kretanju za nas, ratare, koji ovih dana moramo biti na njivi i koristiti svaki pogodan momenat za rad. Slušamo izjave ministra, udruženja o tome da možemo nesmetano da se krećemo i u vreme policijskog časa ako imamo neki papir kao dokaz da se bavimo poljoprivredom, ali ko nam to garantuje. Mogu da se podnesu prijave za kretanje u vreme zabrane na linku koji je objavljen na sajtu ministarstva ali to se odnosi na stočare, voćare i povrtare, ne i na nas. Ali čujem da je sajt prebukiran i da sistem ne funkcioniše uvek - kazali su nam ratari koje smo zatekli u bačkopetrovačkom ataru.

Porodica Pejak iz Silbaša, osim ratarstva, bavi se i plasteničkom povrtarskom proizvodnjom i stočarstvom. Ovih dana u jeku su i povrtarski poslovi, a uverili smo se, njihove su parcele udaljene od kuće pa im je potrebna dozvola za kretanje na koju veliki broj poljoprivrednika danima čeka.

- Zar je moguće da niko od nadležnih ne razume šta znači poljoprivreda. Poljoprivreda ne može da čeka da prođe policijski čas. Imam papriku u rasadu sad, moram redovno da ih zalivam, a plastenici mi nisu u dvorištu. Možemo da radimo kada nam vremenski uslovi dozvoljavaju, svaka biljka i životinja traži svoje. Proizvodimo hranu za sve, šta ćemo sutra jesti, kad sve ovo prođe. Niko od poljoprivrednika neće zloupotrebiti dozvolu za kretanje, pa gde i kako da je zloupotrebimo, ne znamo kud ćemo pre od posla, jedan se nadovezuje na drugi - kaže Marijana Pejak.

U dvorištu ove porodice nema dovoljno mesta za mehanizaciju, plastenike i objekte za stoku pa su, veli, sve to rasporedili po drugim dvorištima jer gotovo svako u selu ima po dve-tri stare kuće u vlasništvu ili pravu korišćenja. Ispred njihove kuće nalazi se i traktor koji je juče vraćen u dvorište kada je policija pustila Ivana.

- Vidite, to je nov traktor, kupljen pre nekoliko meseci. Naravno, kupili smo ga na kredit. Ako ne budemo radili nećemo moći da ga otplatimo, banka nam sigurno neće oprostiti dug i dati nam ga na lepe oči. Radimo od zore do mraka svi u porodici, i drugi sin, i suprug, i zaova, i svekar i svekrva… Sve ne bismo li obezbedili deci normalan život i naučili ih pravim vrednostima. Kako drugačije da mladi ostanu na selu, šta ako dignemo ruke od svega - pita se Marijana.

Mladi Ivan Pejak i danas je još uvek bio u šoku i zbunjen zbog onoga što mu se desilo juče. Kaže da nije mogao da veruje kada su mu policajci rekli da će ga privesti. Tražio je da pozove oca i majku, ali mu nisu dozvolili. Tek kada su stigli u Bačku Palanku dozvoilili su mu da pošalje SMS poruku svojima. Njegov stariji brat Pavle studira hemiju u Novom Sadu, ali se zbog pandemije korona virusa vratio na selo, kod svojih. Kaže da mu grad uopšte ne nedostaje, a da mu njegovo selo i rad na njivi prijaju.

Ivan Pejak je naročito ozlojeđen zbog izjava u javnosti određenih pojedinaca koji su tvrdili da je on „opravdano priveden“ i da je od ranije poznat policiji zbog saobraćajnih prekršaja.

- To je neverovatna neistina i ne znam ko i u kakve svrhe iznosi takve stvari u javnost. Mene policija nikada u životu nije ni zaustavila, a kamoli da me je kaznila - kaže devetnaestogodišnji mladić.

 

Izvor: VOICE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR