Glas Javnosti

"SLOVENSKI ŠTIT" POKAZAO MOĆ "PANCIRA": Veliki iskorak za srpsku vojsku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vojna vežba „Slovenski štit 2021“ predstavlja nastavak vojne i vojno-tehničke saradnje koju Srbija ima sa Ruskom Federacijom, a učešće PVO sistema „Pancir” veliki je iskorak i značajno je za obučenost naših jedinica, ocenjuje za Sputnjik vojnopolitički komentator Vlade Radulović.

Iako sam „Pancir“ ima dugu tradiciju razvoja, još od polovine devedesetih godina, ono što je interesantno kada govorimo o ovoj vežbi je da li je iz Ruske Federacije dopremljen isti „Pancir“ kakav imamo, ili će naša vojska sada ima priliku da vežbe izvodi na malo unapređenijoj verziji ovog sistema „Pancir S1M”, koji je nedavno predstavljen na ruskom forumu „Armija 2021” i koji ima nešto bolje karakteristike od ovog koji se već nalazi u oružanim snagama Srbije”, objašnjava Radulović.

U svakom slučaju, napominje naš sagovornik, koja god verzija „Pancira“ da učestvuje u vežbama „Slovenski štit 2021“, činjenica je da je dolaskom ovog sistema u sistem naše protivvazdušne odbrane napravljen veliki iskorak.

 Ove vežbe su itekako značajno iskustvo našoj vojsci, tim pre jer govorimo o segmentu trupne PVO koja nam je najznačajnija u pogledu daljeg razvoja sistema protivvazduhoplovne odbrane. Reč je o značajnom iskoraku i očekujem da se na tome ne stane, već da što je pre moguće vidimo i sisteme ako ne dugog, ono bar srednjeg dometa, kako bismo i taj segment osigurali“, zaključuje on.

Podsetimo, ruska vojska je u Srbiju prebacila jednu bateriju protivraketnog sistema „Pancir S“ koja učestvuje u rusko-srpskim vojnim vežbama „Slovenski štit 2021“ i koji je razmešten na teritoriji aerodroma Batajnica, a glavni zadatak ove baterije jeste da obavlja ulogu protivvazduhoplovne odbrane i da osigurava bezbednost ove avio-baze.
Kako je najavljeno, ruski i srpski vojnici će tokom vežbi, između ostalog, izvršavati borbene zadatke otkrivanja, praćenja, klasifikacije i uništavanja vazdušnih ciljeva uslovnog protivnika.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR