Glas Javnosti

Slovenački poslodavci došli u Srbiju po radnike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Budući da slovenački poslodavci u mnogim delatnostima već duže vreme ne mogu pronaći kadrove, a potrebe na tržištu rada su sve veće, njih više od 50 u organizaciji Zavoda za zapošljavanje ponovo je došlo u Srbiju gde su se predstavili potencijalnim radnicima.

Slovenija ne može bez strane radne snage, a učenje slovenačkog i integracija znatno su brži za radnike iz zemalja bivše Jugoslavije.

Više od 50 slovenačkih poslodavaca, zajedno s predstavnicima slovenačkog Zavoda za zapošljavanje, doputovalo je u Srbiju, gde su se predstavljaju potencijalnim radnicima u Beogradu, a zatim i u Nišu, piše RTV Slovenije.

U Sloveniji se traži sve – zdravstvo, socijalna pomoć, transport, ugostiteljstvo, proizvodnja, rekla je generalna direktorka Zavoda za zapošljavanje Greta Metka Barbo Škerbinc.


Pritom je istakla pošteno zapošljavanje, bez posrednika, podizanje svesti o pravima, platama, informisanosti o životu u Sloveniji jer ne žele zlostavljanje i iskorišćavanje.

Srbija je po broju izdatih boravišnih i radnih dozvola na trećem mestu među zemljama iz kojih dolaze strani radnici.
U međuvremenu, na Balkanu takođe nedostaje radnika, a one koji žele u inostranstvo pozivaju i Austrija i Nemačka s većim platama.

Ako im Slovenija ne osigura uslove za dolazak i ostanak, još više radnika moraće da se nađe u Indiji, Nepalu, Bangladešu i na Filipinima.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR